-- annonse --
Trenerutdanning
KLAR: Klepp-trener Olli Harder er en av 29 trenere som fullførte UEFA A-lisens sist helg. Foto: Thomas Brekke Sæteren/fotball.no
Gjest
Av Reidar Schjei og Thomas Brekke Sæteren/fotball.no

– Det har vært utfordrende, men veldig lærerikt. For meg som kommer fra et annet land har det vært interessant å se hvordan tilnærmingen til UEFA A-kurset er i Norge, sier Klepp-trener Olli Harder, en av de som nå kan kalle seg UEFA A-lisens trener.

Det er et omfattende og krevende utdanningsløp de 29 trenerne har vært gjennom i løpet av det siste året.
  – Trenerutdanningen blir mer omfattende for hvert år. Trenerne startet utdanningen i Sarpsborg i juni i fjor og har vært gjennom et krevende og langt løp, sier Dag Riisnæs som er fagansvarlig for UEFA A-lisens i NFF.
  UEFA A-lisens er det nest høyeste nivået i trenerutdanningen. Målgruppa er trenere som preger eller kan komme til å prege norsk toppfotball i årene som kommer, enten som hovedtrener, assistenttrener, spillerutvikler eller keepertrener. Det er ingen forutsetning at de er i en toppklubb i dag.
  – Det har vært en flott gjeng å jobbe med. De er dyktige trenere som har jobbet hardt. Gjennom de siste ni månedene har de fått påfyll som gjør at de er bedre rustet til å takle utfordringene de får i årene som kommer. Jeg er sikker på at mange av disse kommer til å prege norsk fotball og at vi kommer til å se flere av dem på UEFA Pro-lisenskurset senere.
  Riisnæs har hatt med seg Trond Nordsteien, Hans Knutsen, Stig Winsnes, Magnus Johansson, Øivind Nilsen, Jan Roar Saltvik, Peter Engelbrektsson og Dag Vidar Kristoffersen som veiledere.
  – De har alle sammen gjort en kjempejobb. De reiser land og strand rundt for å følge opp deltakerne hjemme i klubbene der de jobber til daglig. De er helt avgjørende for at trenerutdanningen skal bli bra.

Refleksjon

Olli Harder trener Klepp i Toppserien. Han har skrevet oppgaven «Understanding the role of successful leadership in elite team sport».
  – Jeg reflekterte over hvordan jeg er som leder selv i Klepp og den hverdagen vi har der og sammenlignet det med ledere på toppnivå både i fotball og andre lagidretter. Jeg synes det er et veldig interessant tema, sier han.
  – For meg var ikke dette bare en oppgave vi måtte levere inn, jeg gjorde dette for å lære noe av det. Jeg har vokst som trener og leder de siste månedene og har ny kunnskap som jeg kan bruke videre.
  Harder er fra New Zealand og hadde trenerbakgrunn både fra USA og Kina før han tok over Amazon Grimstad i 2015. Han har trenerutdanning fra flere land og nå har han fullført UEFA A-kurset i Norge.
  – Det har vært utfordrende, men veldig lærerikt. For meg som kommer fra et annet land har det vært interessant å se hvordan tilnærmingen til UEFA A-kurset er i Norge.
  – Det handler om å ta med det vi lærer her og overføre det til vår hverdag. Det er selvfølgelig ikke alt vi får bruk for med en gang, men vi er hele tiden i utvikling som trenere og situasjonen vår kan forandre seg kjapt. Det handler mye om inspirasjon og det har jeg fått gjennom dette kurset.

• Les også: Nå kan du søke UEFA A- og B-lisens utdanning
• Les også: Fremtidens trenere i Norges «fotballens mekka»

En stri tørn

En som vi vet har hatt en meget stri tørn gjennom hele dette kurset er Tore Fossum, trener for OBOS-ligalaget Elverum, som gjennom hele sesongen 2017 kjempet en hard kamp for å overleve i divisjonen.
   – Å kombinere dette krevende kurset samtidig som man jobbet døgnet rundt for å berge plassen har vært en utrolig krevende oppgave, nesten umenneskelig. Jeg er glad dette er over nå sier Tore Fossum til fotballtreneren.no.
  Elverum og Tore er nå klar med ny kompetanse for en ny sesong i 2. divisjon med et håp om å komme tilbake til det gode selskap i norsk toppfotball.

Tore FossumSTRI TØRN: Tore Fossum klar for sin praktiske økt på Lerkendal, deretter var det full fart til Bergen for å forberede laget til OBOS-liga kamp mot Åsane. Bak ham står  Leif Nordli Foto: Reidar Schjei

Eneste kvinne på kurset

Marit Sørvig er eneste kvinne som har gjennomført kurset nå, og til fotballtreneren.no sa hun følgende under samlingen i Trondheim oktober 2017:
  – Så langt har trenerutdanningen helt klart påvirket meg mest strukturelt og i spill- motspill-konteksten.  Det viktigste for meg er motivasjonen og lidenskapen til å bli bedre, søke kunnskap og gjøre noe med det. Stå i det på godt og vondt og vokse på de erfaringene vi gjør på veien. Marit hadde også satt seg utviklingsmål for de neste 2 årene:
   • Hente kunnskap og erfaringer fra ulike toppmiljø. 
   • Jobbe strukturelt med de ulike spill fasene på feltet med en tydeligere spillestil og trenerfilosofi.

Hun hadde også et klart budskap til andre kvinner som tenker på UEFA A-kurset.
  – Ta trenerkursene, det er gøy, utfordrende og lærerikt. Du knytter kontaktnett over hele landet. Du får ta del i spennende erfaringsutveksling i miljøene. IK Gimletroll og KKG har tilrettelagt for at jeg kan ta UEFA A-lisens, og det har vært helt avgjørende for meg. Finn et miljø som legger til rette for trenerutvikling og som utfordrer deg sportslig.

Marit SørvikENESTE JENTE: Marit Sørvig til alle kvinner som tenker på trenerutdanning, ta trenerkursene, det er gøy, utfordrende og lærerikt. Foto: Reidar Schjei

– Mange gode oppgaver

Deltakerne er innom mange emner i løpet av kursperioden.
  – Det er et omfattende pensum, men vi har noen overordnede tema som vi ønsker at trenerne skal lære mest om, forteller Dag Riisnæs.
  – Ledelse er viktig. Vi jobber mye med hvordan trenerne skal bli bedre ledere. Formidling og læring er også sentralt i utdanningen. Det hjelper lite at en trener kan mye om han eller hun ikke klarer å overføre det til spillergruppa. I tillegg er vi opptatt av at trenerne utvikler seg fotballfaglig.
  De siste seks månedene har deltakerne jobbet med et skriftlig selvstudium som de presenterte på den siste samlingen.
  – Gjennom arbeidet med oppgaven lærer de mye om et tema de selv ønsker å fordype seg i og de lærer seg å jobbe strukturert og behandle og strukturere informasjon. Det var mange gode oppgaver denne gangen.

UefaASamlingAVSLUTTENDE SAMLING: Fra den avsluttende samlingen på Ullevaal i helgen. Foto: Thomas Brekke Sæteren/fotball.no

– Gode diskusjoner

Rune Bolseth la opp som toppspiller etter 2016-sesongen. Nå jobber han med A-lagsspillerne i Sogndal som toppspillerutvikler og assistenttrener på feltet.
  – Det er veldig gøy å jobbe med unge lovende spillere som vil opp og frem, forteller han.
  Nå er han ferdig med det nest høyeste nivået i trenerutdanningen.
  – Det har vært inspirerende og vi har hatt mange gode diskusjoner. Jeg har lært mye, ikke bare om det som skjer på feltet, men også om formidlingsevne, relasjoner mellom trener og spiller og det å bygge lag. Det har vært gode fagsekvenser, men den uformelle praten mellom deltakerne har også vært veldig nyttig.
  Bolseths selvstudium heter «Hva kjennetegner lag som lykkes i presspillet i 1-4-4-2?».
  – Jeg ville skrive en oppgave om et tema jeg visste jeg ville ha nytte av i arbeidet i klubben senere og jeg har allerede brukt mye av det jeg lærte i arbeidet med oppgaven.

Fysisk trening i fotball

På den avsluttende samlingen sto blant annet fysisk trening i fotball på programmet.
  – Vi har tidligere i kurset fått et innblikk i hvordan Rosenborg trener og denne gangen var Torstein Dalen fra Strømsgodset her og formidlet den retningen som vi i trenerutdanningen i NFF har valgt for fysisk trening. Vi mener at det aller meste av hurtighets- og utholdenhetstrening fotball bør gjøres på treningsfeltet med ball involvert, sier Dag Riisnæs.

• Disse har nå fullført UEFA A-lisenskurset.
Magnus Pettersen
John Andreas Husøy
Roar Fredriksen
Steffen Landro
Sindre Tjelmeland
John Pelu
Stian Ryslett
Ole Talberg
Mats Ullereng
Oliver Harder
Espen Bull Tornøe
Henrik Digernes
Trond Andersen
Vemund Brekke Skard
David Jorge de Sousa Ribeiro
Eirik Tord Jensen
Tomas Andre Skaret Halvorsen
Martin Tveten
Tor Henning Hamre
Marit Sørvig
Tore Fossum
Leif Jostein Nordli
Jarl Andre Storbæk
Rolf Høgmo
Manuel Hernandez-Sonseca Hervas
Bjørn Totland
Rune Bolseth
Anders Stadheim
Daniel Berg Hestad

UefaATorsteinDalenA-LISENS: Torstein Dalen fra Strømsgodset er en av de nye UEFA A-lisens trenerne. Foto: Thomas Brekke Sæteren/fotball.no

-- annonse --