-- annonse --
Trenerutdanning
AVSLUTNING: UEFA PRO-lisenskurset ble avsluttet på Ullevaal i helgen. Foto: THOMAS BREKKE SÆTEREN/FOTBALL.NO
Gjest
Av Thomas Brekke Sæteren, fotball.no

UEFA PRO-lisens er Europas høyeste offisielle trenerutdanning. Nå har 20 nye norske trenere fullført utdanningen halvannet år etter at de startet kurset sommeren 2016. Den avsluttende samlingen var på Ullevaal i helgen.
  – I helgen har vi jobbet videre med fokuset på lederskap og deltakerne har presentert ulike «caser» for hverandre. I tillegg har vi hatt ulike fagtema. Terje Hauge var her og vi snakket blant annet om hvordan vi kan utvikle forholdet mellom trener og dommer og unngå frustrasjoner på begge sider, sier seksjonsleder for trenerutdanning i NFF, Dan Eggen, til fotball.no.
  – Eivind Arnevåg snakket om å ta vare på seg selv som menneske i trenerjobben. Det er et yrke som legger beslag på mye tid og det er lett å miste seg selv. I tillegg hadde Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen en flott gjennomgang av lederskap og spillfilosofi på A-landslaget.

Studietur til Tyskland

For en måned siden var UEFA PRO-lisensdeltakerne på studietur i Tyskland.
  – Vi fikk referanser på ypperste europeiske nivå. I Tyskland var vi tett på Bayern München og fikk et innblikk i hva de gjør for å holde seg i verdenstoppen. Vi så både A-laget og juniorlaget i kamp mot PSG. I tillegg fikk vi en innføring i filosofien og tilnærmingen til kvinnelaget deres. G19-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen var med og ga oss en analyse med vekt på hvilke situasjoner vi må løse bedre i norsk fotball, forteller Eggen.
  – Etter oppholdet i München dro vi videre til Leipzig der vi fikk en annen type tilnærming. Der fikk vi møte en klubb som har vokst veldig fort og vi fikk se dem i Champions League mot Besiktas. Også det en europeisk toppmatch, men på et litt annet nivå enn den vi så i München. Totalt forskjellige innganger, men veldig spennende.
  –  Til slutt dro vi til Berlin der vi så Hertha Berlin mot Östersund. Vi hadde to timer med Östersund-trener Graham Potter på kampdagen der han fortalte om klubbens utvikling og hvilke fokusområdet han har hatt de siste fire-fem årene. De har forhold som ligner på de vi har i Norge. De er en klubb som i utgangspunktet har små ressurser, men som har slått seg opp og som nå gikk videre fra gruppespillet i Europa League.

–  Har utviklet meg hele veien

Blant deltakerne som nå har fått sin UEFA PRO-lisens er Bengt Sæternes og Margunn Haugenes.
  – Jeg føler at jeg har utviklet meg hele veien. Vi har fått mye faglig input og lært av mange med høy kompetanse, både internt i gruppa og av de vi har møtt på veien. Jeg tar med meg mye inn i hverdagen. Vi har reist mye og fått sett hvordan andre jobber og vi har pratet mye fotball sammen både når vi har vært her på Ullevaal og når vi har vært på studiebesøk, sier Sæternes, som trener Sandnes Ulf i OBOS-ligaen.
  – Det er lærerikt og inspirerende å høre historier fra trenere som har stått i det samme som man selv står i nå. Det er mange erfaringer vi kan dra nytte av.

Margunn Haugenes trente Medkila i Toppserien i fjor.
  – Jeg har fått mange nye impulser og har blitt utfordret mye. Det har vært en lang, men fin reise. Vi har fokusert mye på ledelse og det har vært veldig lærerikt, forteller Haugenes som fikk med seg 79 A-landskamper som spiller.
  Nå er hun ferdig med Europas høyeste offisielle trenerutdanning.
  – Vi har snakket fotball hele tiden og lært mye av hverandre. Det er alltid interessant å høre det andre har erfart. Den uformelle settingen er like viktig som den formelle og det har også kurset lagt til rette for. Vi kommer fra ulike miljøer og nivåer og har ulike erfaringer, men vi ser likevel at mye er likt.

–  Referanser på høyeste nivå

UEFA PRO-lisens retter seg mot trenere som har potensial og ambisjon om å jobbe som trener innen toppfotballen, primært som hovedtrener eller manager.
  – I løpet av kursperioden skal alle skal ha fått referanser på høyeste nivå både nasjonalt og internasjonalt. Etter dette kurset har de et bedre refleksjongrunnlag enn før de startet. Det viktigste for hver enkelt av deltakerne blir nå å bruke kunnskapen og refleksjonen i den rollen de har og i det miljøet de jobber i, sier Dan Eggen.
  – Vi har besøkt miljøer, klubber og personer som vi håper inspirerer dem videre.
  Temaer som behandles på utdanningen er knyttet tett opp mot trenerens reelle utfordringer på fotballens toppnivå. Blant temaene er: fotballfaglig kunnskap, læringskompetanse, ledelse av prestasjonsgrupper på trening, i kamp og på øvrige relevante arenaer, klubbdrift/management og egen identitet og utvikling som trener.
  – Vi har at et fotballfaglig fokus gjennom hele løpet og har lagt ekstra vekt på lederskap. Det har vært mye praksis og vi har gått inn på hver enkelts styrker og svakheter.

  • Disse har deltatt på UEFA PRO-lisens 2016/2017: Eirik Bakke, Trond Fredriksen. Roger Finjord, Robert Hauge, Margunn Haugenes, Eirik Horneland, Jan Peder Jalland, Nils Lexerød, Monica Knutsen, Tom Mangersnes, Svein Maalen, Christian Michelsen, Roger Naustan, Øyvind Nordtveit, Steinar Pedersen, Terje Skjeldestad, Bengt Sæternes, Lena Tyriberget, Thomas André Ødegaard og Ørjan Christiansen.

 

ProLisens2MØTE: Spennende møte med Östersund-trener Graham Potter for UEFA PRO-lisens trenerne i Tyskland. Foto: Privat

-- annonse --