Spillerutvikling
NYTTIG: Tomas og Adrian spiller på Volda G14, og synes de har god nytte av videoanalysen som sportsleder Tom Malins har innført i klubben. Foto: KLARA SKOVRO THORESEN
Gjest
Av Klara Skovro Thoresen

– Resultatene er gode. Jeg ser at de yngste guttene blir veldig motiverte av å bruke det, sier Tom Malins.
  Malins er sportsleder, spillerutvikler for G12 – G14, hovedtrener for G19 og har det sportslige ansvaret for fotballfritidsordningen i Volda fotball. I mars begynte klubben å bruke VideObserver – et analyseverktøy utviklet av et portugisisk selskap med eksperter som analyserer kampene Malins har filmet og lastet opp via nettet. Innen 24 timer kan han logge inn og se alle dataene fra spillet – straffer, mål, balltap og de ulike spillernes handlinger.

Relevant for de yngste

– Jeg kan både se på og lage egne videosnutter, og jeg kan gi det videre til spilleren for en individuell vurdering. Det være seg alt spilleren har gjort, eller bare noe spesifikt. Det er mye å bruke fra dataene vi får, forklarer Malins.
  Egentlig var planen å bruke analyseverktøyet på de eldste lagene, for å gi spillerne individuelle tilbakemeldinger og finne styrker og svakheter i spillet. Men jo mer de brukte det, jo mer nyttig ble det også for de yngre.
  – Vi er veldig forsiktige med å fokusere bare på de individuelle ferdighetene, men vi prøver å la det handle om det og gi dem mål som de kan jobbe med.
  Det er opp til hver enkelt trener å finne ut av hvordan man skal bruke analyseverktøyet i laget. Det kan fort bli litt for avansert for de yngste når man skal analysere hele lagspillet. Derfor starter de med det først i 16-årslagene.
  – I G19, som er juniorlaget jeg trener, ser vi på det individuelle, men også hele laget og det store bildet.

Kan engasjere foreldrene

Når Tom Malins trener barna i fotballfritidsordningen bruker han videoanalyse mye.
  – Vi setter oss ned før vi skal spille for å se på det vi gjorde sist. Vi diskuterer det opp mot målene vi har satt. Det er valgfritt å være med på det, og jeg kan også sende noen klipp til foreldrene – slik at de kan se på og vise det til barna sine. Dette er jo helt nytt, så noen er litt usikre og mange er veldig engasjerte. Alle har vært mottakelige og jeg tror vi har fått vist hva VideObserver kan brukes til.
  Spillerne selv er positive til å se seg selv på video. Malins kan se at de blir motiverte av å bruke det.
  – For mange er det nytt å se seg selv fra en annen vinkel, og da begynner de å legge merke til ting de ikke har sett før. Det er en ny type tilbakemelding som har vært veldig positiv. De føler at de har overkommelige mål å jobbe mot. Og så klart liker de å se seg selv på kamera, sier Malins.

Konkurrerer mot seg selv og ikke lagkameratene

Tomas og Adrian spiller på Volda G14, og drar god nytte av videoanalyse.
  – Det er faktisk ganske gøy. Jeg får se hva jeg gjør bra og hva jeg gjør dårlig, og så øver jeg på det jeg gjorde dårlig. Jeg vil gjøre det bedre, og jeg merker jeg at jeg har blitt bedre, forteller Adrian.
  – Tidligere hadde jeg veldig mange balltap. Det har jeg prøvd å jobbe med, og i forrige kamp var jeg mye bedre. Da hadde jeg gått ned i antall baller jeg mista, sier Tomas.
  Som trener for Tomas og Adrian, og resten av G14, ser Jan Erik Kristiansen gode resultater.
  – Vi setter oss mål, og de fleste klarer å tenke over dem når de spiller. Det går rette veien med alle spillerne. Jeg ser at spillerne har en liten konkurranse med seg selv, i stedet for med andre. Det er ingen som vet hva den andre får beskjed om – det er mellom trener og spiller. Så dette er en positiv greie for å motivere spillerne, mener Kristiansen.

Teknologi for å lære

Både trenere og spillere i Volda fotball drar god nytte av nye læremåter. At videoanalysen har funket så godt har mest sannsynlig med teknologi å gjøre.
  –14-åringene er ikke de mest konsentrerte typene, men når vi holder på med dette så merker jeg at de interesserer seg og er fullstendig med i samtalen. Dagens ungdom bruker jo teknologi til så mye, og dette er et verktøy de kan bruke for å bli bedre fotballspillere, sier Kristiansen.
  Tom Malins mener dette er en god metode å lære på.
  – Som trener står du og forteller dem gang på gang hva du vil at spillerne dine skal gjøre, og spillerne sier kanskje at de forstår. Men for de som ikke er så sterke verbalt, så er kanskje visuell læring bedre. Det er forskjellige måter å lære på, og vi prøver å finne ulike måter for guttene og jentene til å forstå – dette er én måte å gjøre det på, sier Malins.
  – Og spillerne er begeistra, de spør alltid om når neste gang vi skal filme er.

VoldeGodeErfaringerGODE ERFARINGER: G14-spillerne Tomas og Adrian, deres trener Jan Erik Kristiansen og sportsleder Tom Malins har alle gode erfaringer med bruk av videoanalyse i Volda. Foto: KLARA SKOVRO THORESEN