-- annonse --
Spillerutvikling
ALT FOR NORGE: Sander Eng Strand (t.h.) og G16-laget til Norge imponerte på Island med å vinne det åpne nordiske mesterskapet etter tre seirer og en uavgjort.Foto: RUNE STEEN HANSEN, HAMAR ARBEIDERBLAD
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Etter som flere og flere unge norske spillere velger å «gå egne veier» raskest mulig ut til utenlandske klubber sine akademier vil denne artikkelen være til god hjelp både for dere trenere som utvikler disse spillerne. Men også for ivrige foreldre som lurer på hva skal man gjøre når henvendelsen kommer fra agentene. Ta gjerne å dele disse rådene med deres trenerkolleger.

Mørke solbriller og hetter over hodet

Rune Steen Hansen i Hamar Arbeiderblad (HA) tegnet følgende bilde fra landslagsturneringen på Island:

Øverst på tribunen satt speiderne og agentene. De fleste med mørke solbriller. Noen hadde også hetter over hodet. Og noen hadde capser.
På de neste trinnene nedenfor dem satt foreldrene og heiet, samtidig som de visste at speidernes øyne på raden bak var rettet mot deres håpefulle på banen. Det ble sagt at i hvert fall 45 speidere fra større klubber i Europa var til stede og så de åtte landslagene som deltok fra Island, Sverige, Danmark, Finland, Færøyene, Nord-Irland, Polen og Norge. Det er et fåtall av agenter på disse turneringene først skal speiderne gjøre jobben.

Ute på gresset sto det norske laget med Sander Eng Strand som kaptein og sang «Ja vi elsker». Der også ga de alt for Norge. Det var tydelig at det inspirerte å spille med flagget på brystet. Og de visste selvsagt hvem som satt øverst på tribunen.

Hvordan skal man forholde seg til ivrige agenter/speidere som er raskt på pletten for å hjelpe «talentet» videre på sin spillerutviklingsvei. For de som ønsker å lese hele denne saken i HA finner du linken til slutt i denne artikkelen.

Gode råd fra trenere, agenter, spillere og foreldre

Her har trener i FC København Ståle Solbakken, gitt sine synspunkter til HA. Fotballagenten Mike Kjølø sitter også på tribunen på Island med sønnen ute Mathias (16) ute på banen har også sine kommentarer.
   På tribunen sitter det flere foreldre som har sine gutter ute på banen, deriblant foreldre til den lovende spissen Kornelius Normann Hansen (16) som nylig signerte med Southampton. Trener og tidligere spiller for HamKam Leif Nordli har sønnen sin Simen Bolkan Nordli (16) med. Det samme har Rune Strand med sønnen Sander (16), hvor begge har valgt å bli i Norge og som har skrevet årskontrakter med HamKam.

Her et utdrag av de rådene noen utvalgte ga til HA når det gjelder bruk av agenter for håpefulle unge norske talenter.

Ståle Solbakken har en sønn i HamKam som lukter på landslagsplass. Markus (17) sier følgende til HA
  – Vi har ikke skrevet noen avtale med noen agenter, men vi får se etter hvert. Uansett er det pappaen som er agent foreløpig, ler Solbakken.
  – Jeg kan lett være med hele veien, men om det er smart, det er jeg usikker på. Det er en balansegang det der. Blod er tjukkere enn vann, og noen ganger blir du berørt selv i slike situasjoner.

Bør 16-17-åringer på landslagsnivå ha agenter?

Solbakken svarte HA:
  – Nei, det synes jeg ikke. Hvis du har fornuftige foreldre, og føler du har en plan med livet, kan du fint klare deg uten, men hvis du har noen du stoler på og du føler det er jungel der ute, kan det være fint å ha en agent.
   90 prosent av våre juniorspillere har agenter, og vi har et godt samarbeid med alle.

Det er mange som ser fornuften i en step-by-step-karriere, men du skal være påpasselig med å skrive en lang avtale. Skal du ut av avtalen, må du betale for det, sier Solbakken til HA og som nettopp har solgt den17 år gamle spilleren Victor Jensen fra FCK til Ajax for 30 millioner

Noen blir i Norge

For de unge spillerne som snuser på landslaget i de aldersbestemte klassene, er spørsmålet om de vil ut av Norge for å satse på fotball eller om de skal trene i nærheten av hjemmet sitt i en norsk klubb.

Rune Strand fra Hamar var der som faren til Sander Strand sier følgende til HA:
  – Drømmen til Sander er å spille fotball utenlands ettersom at flere av hans lagkamerater allerede har fått kontrakter med Liverpool, Red Bull Leipzig, Southampton, Everton og PSV Eindhoven.
Faren Rune har et rolig forhold til det. Han forteller at Sander har skrevet kontrakt med Ham-Kam ut neste sesong. De har heller ingen agent, men han sier likevel at hvis muligheten til en kontrakt med en utenlandsk klubb skulle dukke opp, må de vurdere den.
  Han mener også at han vil støtte Sander hvis det er den veien sønnen vil gå.

Simen Bolkan Nordli fra HamKam gjorde det enkelt og hadde med pappa Leif, trener og tidligere spiller i norsk toppfotball da han skrev under for to sesonger for klubben før årets sesong:
 – Det var nok den siste kontrakten han far var med på nå, sier Leif Nordli og antyder at neste gang blir det jobben til en agent å sørge for at sønnen får en fornuftig kontrakt.

• Les også tidligere artikkel om 16 åringen Edvard Sandvik Tagseth sin vei fra Frosta til Liverpool.

Stortrives på akademiet

Den lovende spissen Kornelius Normann Hansen (16) er storfornøyd med kontrakten han nylig har signerte med Southampton.
  Nå skal han satse alt på å slå gjennom som fotballspiller og sier følgende til HA:
  – Jeg trives veldig godt. Treningene og alt rundt er veldig bra. Trenerne i klubben er tidligere toppspillere i England, forteller han.
Litt skole blir det også tid til, selv om han ikke legger skjul på at det er fotballen som er viktigst nå.

Foreldrene til Kornelius var også på Island. De fulgte alle kampene ved siden av Rune Strand på raden foran speiderne. De støtter sønnens valg, og er glad han får muligheten til å oppfylle drømmen sin.
 – Vi var litt mer tilbakeholdne når det gjaldt den eldste sønnen vår. Nå landet vi på at det var nå Kornelius hadde denne muligheten, smiler Kenneth Normann Hansen.
Kornelius Normann Hansen har signert det som blir betegnet som en ganske vanlig kontrakt, men den er likevel fristende nok for en ung gutt som får muligheten til å oppfylle drømmen.

Etter det HA-sporten får opplyst, handler det om rundt 15 000 kroner i måneden i tillegg til en leilighet som han bor gratis i. Dessuten får foreldrene 12 gratisturer i året for å besøke sønnen.
  – Southampton har fulgt oss opp på en utrolig god måte. Vi føler at alt blir lagt til rette for både Kornelius og oss, sier Kenneth Normann Hansen til HA-sporten.
Da de skjønte at gutten var attraktiv i markedet, skaffet de seg en agent. Det mener de var en god investering.
  – Vi har bare stått på sidelinjen. Alt er tatt hånd om av profesjonelle folk, sier Kenneth Normann Hansen.

Heller ikke fotballagenten Mike Kjølø klarer å si hva en ung norsk fotballspiller bør gjøre hvis han får muligheten til å dra til en utenlandsk klubb. Kjølø var der som far til Mathias Kjølø (16) som debuterte på G16-landslaget. Han har akkurat signert for PSV Eindhoven.
  – Jeg tror det er vanskelig å konkludere, og heldigvis er det ingen som sitter med en fasit rundt det å flytte ut eller å bli hjemme. Man må gjøre en veldig grundig jobb for å legge til rette for at hverdagen til den som drar ut blir god. Det er mye å ta hensyn til. Det er den sosiale biten. Det er skolebiten. Og det er det å være borte fra familie på grunn av fotballen. De bitene må være på plass hvis man skal ta stegene på fotballbanen også. Hvis ikke er det en del som kommer tilbake uten at de har fått det helt til, samtidig som de kanskje har skaffet seg en ryggrad og ballast som de kan ta med seg videre i livet, sier Kjølø til HA.

Etter noen dager på Island har HA-sporten hørt historier som går begge veier på om du bør velge en stor agent eller en som jobber for et mindre firma. Noen mener de store blir for store og at de ikke prioriterer de unge spillerne som ikke tjener så mye, mens andre mener tvert imot at de store tjener så godt på meritterte spillere, at de har bedre tid til å se det lange løpet enn en agent som mangler de store stjernene i sin portefølje.

NFF skryter av akademiene

Norges Fotballforbund snakker varmt om landslagsskolen, men de snakker også varmt om akademiene til proffklubbene ute i Europa. Fagansvarlig for aldersbestemte landslag, Jarl Torske, mener han ser en spesielt positiv utvikling hos nettopp de spillerne som drar ut.

• Les mer om dette og alt det andre som kom frem i denne artikkelen av HA

Kommentarer (0)

There are no comments posted here yet
-- annonse --