«TØR OG TÅLE KONKURRANSE» Stig Inge Bjørnebye klart budskap til unge spillere Foto: DIGITALSPORT
Reidar Schjei

– Hvis en spiller på 16-, 17-, 18 år bare vil komme til Lerkendal hvis han får garanti om at han spiller fast, da bør han ikke komme til oss, da bør han dra et annet sted i Norge sier han til VG.

Det er ikke første gangen Stig Inge går ut og henvender seg dagens unge spillere, hvor mange lever i en verden hvor de hauses opp som store talenter før man er ferdig med guttefotballen. Dette bygger på hans egen erfaring som ung spiller i Elverum fotball midt på 80-tallet hvor han ynder å fremheve at han spilte på 2. laget på guttelaget da han var 15 år. Undertegnede (A-lagstrener/Elverum på den tiden) kjenner historien godt og vet godt hva Stig Inge gjorde for å nå drømmen sin.

Enorm vilje bak

Sannheten var at han tross alt, etter å ha sittet på benken en hel uke under Gothia Cup (10 minutters innhopp) kom inn på guttekretslaget, videre inn på guttelandslaget.  Deretter debuterte han på B-laget og A-laget. Så gikk veien videre til Strømmen, Kongsvinger og Rosenborg og etter det kjenner vi godt historien om hans flotte karriere i Liverpool FC (8 år) samt det Norske A-landslaget (75 kamper)
  Hvordan klarte han dette?
  – Det skjedde ved hjelp/på grunn av hardt arbeid, en kropp som tålte mye trening og et hode som ville, og som hadde den rette innstillingen, Stig Inge til VG.

Curlinggenerasjonen

I en tidligere arikkel her på fotballtreneren.no i 2014 (gammel nettside) sa Bjørnebye følgende
  – Jeg går ut fra at uttrykket "Curlinggenerasjonen" er rettet mot barn med nært beslektede hjelpere som koster bort motstanden for at øyenstenen skal komme fort frem til boet uten særlige anstrengelser. De koster bort et viktig suksesskriterium. Det samme gjør fotballtreneren som tror at de eier utviklingen til spillerne og styrer aktiviteten deretter.

De beste overvinner motstanden

Det var netttopp det Stig Inge klarte i Elverum da det buttet imot en periode.
   Han bekjempet den «motstanden» han møtte gjennom egen-trening hver dag og en enorm vilje for å forbedre seg på alt. Håndballspiller Dag Vidar Hanstad Elverum (138 kamper A-landskamper 1980-90) hadde gått i spissen med morgentreninger det smittet selvsagt over på Stig Inge som jeg vet hadde en «drøm» om en gang kunne spille for sitt favorittlag Liverpool. Guttedrømmen som skulle gå i opplevelse noen år senere.
  – De som både vil bli best og blir det, kommer seg frem med en indre motivasjon over tid hvor motstanden er sentral og behandles ut fra en sterk lyst til å overvinne. De søker selv til overkant av flytsonen på bakgrunn av nysgjerrighet og en grunnleggende trygghet med kjennskap til seg selv og omgivelsene, sa Stig Inge til Fotballtreneren.no i 2014.
  Anbefaler alle lese artikkelen på linken nederst på siden.

Skaffe seg tillit

– I Norge har vi «fjern motstand» som et begrep. Det nytter ikke. Du blir ikke god uten at du må like å kjenne på, pushe, dytte på grensene. I Norge søker spillere ofte til miljøer der de får tillit. Det vi i Rosenborg er interessert i, det er spillere som ønsker å skaffe seg tillit, sier Stig Inge Bjørnebye til VG.

Bjørnebyes tre begreper

– Jeg har tre begreper jeg mener er viktige. Det første er «ubehag». Du må faktisk digge litt at det gjør vondt å trene for å bli god. Det andre er «ensomhet», du er nødt til å trene mye selv for å ha noen mulighet. Og det tredje er «motstand». Du må tåle konkurranse. «Motstand» er et suksess-kriteria, det motsatte av «bomull», sier Stig Inge Bjørnebye til VG.

For unge, håpefulle, norske fotballspillere må lære seg ha det vondt hvis de skal bli gode, hvis de skal spille på det høyeste nivået, hvis de skal prestere mot de beste.
  Det er mantraet, noe av det Rosenborgs sportssjef Stig Inge Bjørnebye ønsker å få frem.
  – Det mentale svikter, for ofte. Norske spillere er ikke vant til at det «smeller litt» rundt dem, som det gjorde de første 20 minuttene i Dundalk onsdag. Det handler mye om innstilling, men like mye om hva du lærer fra du er en ung, sier Bjørenebye.

• Her kan du lese artikkelen VG: "Vi ønsker bare spillere som tør og vil komme til Rosenborg"

• Her kan du lese Bjørnebye sin artikkel fra Fotballtreneren i 2014: om begrepet "Curlinggenerasjonen"