DISKUSJON: NFTs tiltaksleder Knut Tørum innledet da årsmøtet i Norsk Fotballtrenerforening onsdag kveld diskuterte etiske retningslinjer. Foto: Ivar Thoresen

Han snakket blant annet om hvordan trenerne omtaler hverandre i det offentlige rom – blant annet i media og på sosiale medier.
  – I januar og februar går greit å prate fint om hverandre, da spilles det ikke om poeng. Så blir det hetere og hetere utover i sesongen. Hvor går grensene? Hvor stort spillerom skal vi ha i omtalen av kolleger? Skal Trenerforeningen gå inn og korrigere i enkelte tilfeller?
  Tørum lot spørsmålene henge, og kom i farten bare på en sak som har kommet på NFTs bord i hans tid i Trenerforeningens styre.

Tydelighet

– Jeg savner en tydelighet rundt dette. Hvem setter standarden? Er vi kanskje for tafatte at det overlates til ekspertene i TV 2 som får bestemme hvilke saker som skal diskutere, og lar andre ta debatten for oss?
  Tørum understreket samtidig at det ikke må bli slik at trenerne oppfattes som trøtte og kjedelige og ikke seier noe.
  – Det må være spenning og trøkk. Det er litt av verdien. Engasjementet må være der, det er det som gjør at folk vil komme og se på.

Ingen motsetning

– Hvis vi er gode på fair play og følger en etisk rettesnor, ser jeg ingen motsetning mellom underholdning og litt sirkus på den ene sida og fag og respekt for hverandre på den andre, fortsatte Tørum.
  Han mente klubbene, NFF og Trenerforeningen er de som kan sette dette på dagsorden.
  – I det lange løp tror jeg enighet rundt noen etiske retningslinjer og et bevisst forhold til fair play ville gitt et mer spennende, innholdsrikt og positivt spill.

• Les også: NFTs handlingsplan 2017-2019, med etiske retningslinjer