-- annonse --
Nyheter
BRED ERFARING: Tor Thodesen har ikke vært redd for nye utfordringer på sin trenervei. Her fra tida i de Forente Arabiske Emirater i 2014, med daværende landslagssjef Per-Mathias Høgmo på besøk. Nå gjør Thodesen suksess med Helsinki IFK i Finland. Foto: Ivar Thoresen
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

• Artikkelen er hentet fra NFTs medlemsblad Fotballtreneren, nr. 4/2019.

Fotballtreneren har utfordret Thodesen med fem spørsmål rundt hans nye trenertilværelse. Her er både spørsmålene og svarene.

– Hvorfor valgte du å gjøre come-back som topptrener i Veikkausliiga (toppdivisjonen) og reise til Finland?
– Gjennom årene har jeg innehatt «alle» roller i et trenerteam, hvor jeg har jobbet med proffer og amatører og med ungdom og voksne. For en som elsker fotball, føler jeg meg privilegert som har fått jobbe med mennesker hele livet. Jeg finner glede og utfordring i alle de ulike rollene. Men om jeg står overfor et valg, er det oppgaven som hovedtrener for voksne som trigger meg mest! Slik var det da dette tilbudet kom. Etter å ha vært involvert i utviklingsarbeid på dagtid i skole og ettermiddagstid i klubb, følte jeg interessen for å bli profesjonell trener igjen.

– Hva er dine erfaringer fra å lede et topplag i finsk fotball etter snart en sesong?
– Først og fremst er det å komme til et nytt land, nytt språk, ny kultur noe som trigger meg. Jeg liker den følelsen mine tidligere utenlandsopphold har gitt: «OK, dette tenker vi likt om, mens dette har vi åpenbart ulik tilnærming til!» Fotballen bringer deg sammen med nye kolleger og nye spillere. Samtidig som du prøver å lære deg så mye som mulig om alt, både i jobben og utenom.

– Hvordan vil du sammenlikne nivået på finsk toppfotball vs. norsk toppfotball? Og er deres tilnærming til profesjonell fotball annerledes enn hjemme i Norge?
– Det er liten tvil om at toppserien i Finland er lillebror sammenliknet med det øverste nivået i Norge, Sverige og Danmark. Det som er mest påfallende er hvor forskjellig den taktiske tilnærmingen er. En av statistikkleverandørene har sammenliknet «gjennomsnittlig pasningslengde» i hele ligaen og rangert fra kortest til lengst. Finland hadde nest-kortest gjennomsnittlig pasningslengde i Europa med rundt 15m, inneklemt mellom Ligue1 (Frankrike) og LaLiga i Spania. Norge var i andre enden, med rundt 23m. Det sier med andre ord ikke så mye om kvalitet, men om stil. De beste lagene her prioriterer å bygge angrepsspillet bakfra gjennom midten, nærmest uansett motstanders tilnærming. Jeg har alltid vært en tilhenger av høyt press og har funnet det virkningsfullt å jage motstander på deres halvdel. Det gjør meg stolt at laget vårt har oppnådd stempelet som det «verste» laget å møte. Når du er tippet helt nedenom og hjem slik vi var, er det en klar fordel å ruste laget for høyt press. For meg er det logisk: Det tar lenger tid å utvikle et eget spill enn et effektivt motspill. Og tid er mangelvare på toppnivå. Når det er sagt, vi jobber knallhardt med å forbedre vårt eget offensive spill også. I det bildet er 10 måneder veldig lite.

– Er din tilnærming i rollen som hovedtrener annerledes enn hvordan du har opplevd og sett rollen løst i mange av de andre fotball-kulturene som du har vært en del av?
– Kulturelt er nok ikke synet på ledelse så veldig forskjellig. Muligens er man litt mer autoritetstro her? Jeg opplever det som at finske spillere jobber hardt og slutter lojalt opp om en valgt strategi. Noen ganger kunne jeg ønske at de også stolte mer på egne valg og tok større individuelt ansvar. Samtidig er det jo min jobb å legge til rette for nettopp det.

– Du har siden 90-tallet mer eller mindre levd som profesjonell fotballtrener, med noen avstikkere i skoleverket. Når du ser tilbake på karrieren din, ville du ha gjort noe annerledes (som også kan oppfattes som råd til andre, yngre trenere)?
– Først av alt: Forsøk å lære noe hver dag. Delta på alt som har med kurs og videreutdanning å gjøre, skaff deg både formell og uformell kompetanse. Dessuten må du stole på deg selv, og det du tror på. Stjel så mye du kan fra alle andre - før du koker det ned til din filosofi. I den prosessen må du være forberedt på tøff prioritering. Til slutt, takk heller nei enn å gå inn i jobber som ikke føles riktig. Fotball handler så mye om følelser, hvis du ikke føler deg komfortabel, blir det vanskelig å være god!

FAKTA
Tor Thodesen
Født:               3. mars 1966 (53 år), Nøtterøy
Yrke:               Fotballtrener
Utdanning:      
• Cand.mag fra Norges Idrettshøgskole
• Diplomtrener fra Olympiatoppen
• UEFA Pro-lisens
Trenerkarriere:
År                                         Klubber
1990–1994                         Lyn (Keepertrener)
1993                                    Asker SKK Damer (Hovedtrener)
1994–1998                         Vålerenga (Keepertrener)
1998–2000                         Flora Tallinn (Ass. trener)
1998–2000                         Estland A-landslaget (Ass. trener)
1998–2000                         Estland U18 (Hovedtrener)
2000–2003                         Brann (Ass. trener)
2003–2004                         Norheimsund (Hovedtrener)
2005–2008                         Sandefjord Fotball (Hovedtrener)
2009–2010                         FK Tønsberg (Hovedtrener)
2010-2012                          Moss FK (Hovedtrener)
2013                                    FK Tønsberg (Hovedtrener)
2013-2014                          Baniyas SC i de Forente Arabiske Emirater (Ass. trener)
2015-2018                          Eik Tønsberg (aldersbestemt trenere og sportslig leder)
2018                                    Hønefoss BK (hovedtrener siste 8 omganger)                                      
2019-                                   Helsinki IFK (Hovedtrener)
Annet:
1996-1998                          Sportssjef fotballinja Norges Toppidrettsgymnas
2006                                    Årets trener – Norsk Fotballtrenerforening
2014-2019                          Avdelingsleder Toppidrett på Re VGS
Kilde: Wikipedia

-- annonse --