BURDE VUNNET: England var gode nok til å vinne VM i 2006, mener Sven-Göran Eriksson, som ledet engelskmennene under mesterskapet i Tyskland, da de røk ut på straffespark i kvartfinalen mot Portugal. Foto: Ivar Thoresen

SvennisIvar2TRENERLEGENDE: Fotballtrenerens redaktør Ivar Thoresen møtte Nordens mest meritterte trener Sven-Göran Eriksson i Oslo. I denne artikkelen gjør han seg noen betraktninger om årets fotball-VM. Foto: PrivatFotballtreneren møtte den tidligere engelske landslagssjefen Sven-Göran Eriksson (70) i Oslo i forkant av fotball-VM, som starter i morgen.
  Dit hadde Eriksson tatt den ganske korte turen fra hjembyen Torsby – rett over grensa til Sverige ved Kongsvinger – for å fortelle om sitt nesten 40 år lange liv som topptrener i svensk og internasjonal fotball for norske fotballtrenere og andre interesserte i regi av fotballkonsulent Geson Gunnarsson.

• Et lengre intervju med trenerlegenden fra Sverige kan du lese i Fotballtreneren nummer 3/2018, som kommer i posten til Norsk Fotballtrenerforenings medlemmer i månedsskiftet august/september. Men i denne artikkelen deler Svennis sine tanker om det kommende fotball-VM, og kikker seg litt tilbake på de VM han selv har vært i, som landslagssjef for England.

Se opp for Belgia

– Som de fleste andre tror jeg Tyskland er en av de fremste gullkandidatene, spår Eriksson.
  – Jeg er usikker på om Frankrike kan nå opp. Da tror jeg nok mer på Brasil. Også Spania har mye bra å komme med.
  – Så er jeg veldig nysgjerrig på Belgia. De har en meget dyktig trener i Roberto Martinez, som jeg kjenner godt til. De har gode spillere, men har ikke helt fått det til i mesterskap tidligere. De er outsidere i mine øyne.
  Svennis mener Belgia har vært litt som Spania var: Gode spillere som ikke fikk det ut som lag. Helt til det plutselig løsnet. Han utelukker ikke at tida er inne for at det samme kan skje med Belgia under mesterskapet i Russland.

Håper på Messi og Argentina

Sven-Göran Eriksson røper samtidig forkjærlighet for Lionel Messi og Argentina.
  – Det blir spennende å se om Messi får det til i et mesterskap. Han må vinne VM for å kunne sammenligne seg med Pelé og Maradona. Og jeg håper han lykkes og at Argentina vinner VM.
  – Men jeg tror dessverre ikke de har helt det som skal til.

Spent på Sverige

Samtidig er han selvsagt spent på Sverige. De er i en vanskelig innledningsgruppe, med favorittene Tyskland, Sør-Korea og uforutsigbare Mexico.
  – Det blir spennende å se hvordan de står mot Korea og Mexico. Det er de lagene de må slåss mot for å gå videre. Sverige preges av disiplin, organisering og fysikk, og vi får se hvor langt det rekker.
  Svennis tror også Åge Hareides Danmark har gode sjanser til å gå videre fra gruppespillet til åttedelsfinalen – i pulje med Frankrike, Peru og Australia.

Ingen bedre enn England i 2006

Sven-Göran Eriksson har selv ett av sin lange trenerkarrieres sterkeste minner fra et VM-sluttspill.
  Han var den første utenlandske landslagssjefen for England noensinne da han kom inn i jobben i 2001. Og statistikken lyver ikke. Han er også en av de mest suksessrike trenerne England noen gang har hatt.
  Selv mener han at det engelske landslaget han ledet under VM i Tyskland burde vunnet gull.
  – Ingen var bedre enn England i det mesterskapet. Det mener jeg fortsatt. Vi var bedre enn Portugal i kvartfinalen, men mistet David Beckham med skade, mens Wayne Rooney ble utvist. Italia vant VM, men hadde ikke noe topplag.

Burde hatt mental trener

– Det var en enorm skuffelse, innrømmer Sven-Göran Eriksson om kvartfinaletapet mot Portugal etter straffesparkkonkurranse.
  Det stod 0-0 etter ekstraomgangene, til tross for at England spilte lenge 10 mot 11. Og da det kom til straffesparkkonkurransen sviktet England. Igjen. Frank Lampard bommet. Steven Gerrard bommet. Og Jamie Carragher bommet.
  – Lampard og Gerrard scoret på straffespark uke ut og uke inn for sine klubber. Så kom de til VM. Og ikke bare bommet de, de skjøt direkte dårlig.
  – Presset ble for stort. Alt handlet om det mentale, mener Svennis.
  Han ergrer seg fortsatt over at han ikke tok med seg en mental trener til mesterskapet. En coach som kunne jobbet med spillerne med tanke på nettopp en avgjørende straffesparkkonkurranse mot slutten av et VM-sluttspill.
  Den irritasjonen blir han aldri kvitt. Nettopp fordi han mener England der og da var gode nok til å gå hele veien.
  Slik gikk det ikke, og Eriksson klandrer ingen andre enn seg sjøl for at han ikke tok det grepet han har sett så tydelig etterpå.
  Det ble det siste han gjorde som Englands landslagssjef. Etter fem og ett halvt år var det slutt.

SvennisGesonHJERTELIG: Fotballkonsulent Geson Gunnarsson hentet Sven-Göran Eriksson til Oslo for å fortelle om sin nær 40 år lange karriere som internasjonal topptrener. Foto: Ivar Thoresen