-- annonse --
Nyheter
LA MANGA SEMINARET 2017: Director Metodologia Sevilla FC, Antonio Solana Sanchez, holdt ett spennende foredrag rundt hvordan deres klubb har rigget læringsarenaen for en av spanske fotballs klubber. FOTO: Teddy Moen FOTBALLTRENEREN
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

I en hel uke var en stor gruppe av fagpersonell i norsk toppfotball samlet og ble skolert omkring temaet «akademi-klassifisering».

1.november 2016 ble en ny milepæl i norsk toppfotball satt. Da besluttet medlemsmøtet i NTF (de 32 eierklubbene i eliteserien og 1. divisjon) en ny fordelingsmodell for årene 2017 til 2022 på hvordan markeds— og medieinntektene skal fordeles i våre øverste fotballigaer. Det ble besluttet at toppklubbene skulle ta ett krafttak for å utvikle flere unge, dyktige spillere (og gjennom dette også trenere). Fra og med 2017 vil det bli øremerket 58,2 millioner kroner årlig til utviklingstiltak. Dette utgjør ca. 320 millioner over en seksårsperiode.

Som ett ledd i å prosessen med å fordele utviklingspotten ble det samtidig besluttet å utvikle ett eget klassifiseringssystem. Mye av hensikten med La Manga Seminaret var å operasjonalisere og starte forankringsarbeidet av «akademiklassifisering» systemet for toppklubbene.

10 utviklingsområder – ett planverk er viktig.

Med utgangpunktet i SPILLEREN i sentrum, skal toppklubbene måtte jobbe seg gjennom 10 områder som er avgjørende for om norsk toppfotball skal nå de målsettingene man har satt seg i årene som kommer:

Område 1; Forankring i styret, ledelse & ansatte

Område 2; Spiller-Logistikk

Område 3; Planverk

Område 4; Kompetanse

Område 5; Treningsprosessen

Område 6; Kamp

Område 7; Skole - Fotball

Område 8; Samarbeidsmodeller

Område 9; Produktivitet

Område 10; Økonomi & Fasiliteter

Hvordan bygge en god læringsskole?

Fjorårets (2016) La Manga Seminar hadde som tema 2016 «Metodologi – hvordan bygger vi læringsskolen i egen klubb?». Dette ble videreført i år, under gjennomgangen av område 3 (Planverk). Der fikk man stifte bekjentskap med ett spansk planverk, representert ved Sevilla FC, som har vært grundige på dette feltet.

Ansvarlig for metodologi i Sevilla FC, Antonio Solana Sanchez, ga deltakerne på seminaret ett innblikk i læringsskolen for å utvikle spillere og trenere. Tittelen på foredraget var «Athlete and Coach Development in the Sevilla Club de Fútbol Youth Academy: A Values-Based Proposition”.

Sanchez presenterte en rekke sentrale prinsipper som er styrende for arbeidet i ungdomsvirksomheten i klubben. Og ikke minst rasjonale eller tankesettet bak disse. Prinsippene strakk seg over utviklingsmessige-, metodiske- og pedagogiske valg for å etablere en intern og langsiktig tilnærming til trenerutvikling.

Tilbakemelding fra Haakon Lunov fra Strømsgodset Toppfotball

LaMangaBardTrulsHakonBardw

 

– For oss å kunne få innsikt i, og lære av, en av verdens fremste fotballnasjoner – og kulturer er veldig verdifullt for oss. Dette gir oss både impulser, inspirasjon og motivasjon til å gjøre arbeidet i vår egen klubb enda bedre. I forlengelsen av det så håper vi jo også at det kan være med på å gjøre produktet «norsk fotball» bedre.

Lunov legger til at ett slikt foredrag som Sevilla FC gir, setter i gang interne diskusjoner i klubbene og en revurdering av elementer av klubbens spillerutviklingsmodell. Men han presiserer at dette likevel ikke må rokke ved Strømsgodsets identitet eller kultur. - Det er først og fremst fotball-faget og dybden i dette vi tar tak i etter en slik seanse, og her har vi mye å lære og mye å diskutere.

Han forteller at Godset sakte men sikkert at tar steg videre på både det å systematisere og etablere kvalitet i treningsarbeidet på feltet og jobben med unge spillere. Dette handler også om å skape et miljø som legger til rette for god trenerutvikling og engasjerte diskusjoner. Lunov mener derfor at ett foredrag som skaper god grobunn for dette, fordi man forsøker å videreformidle denne kunnskapen og refleksjonene rundt dette til alle klubbens trenere i utviklingsavdelingen. - Så setter dette i gang samtaler og tanker som gir utvikling og læring.

– Vi har et felles ansvar i norsk fotball nå for å jobbe hardt over tid for å gjøre spillerne og vårt produkt bedre, og et av virkemidlene for å få til dette, vil være å få med seg slike seanser og reflektere videre rundt dette hjemme. En slik seanse som dette setter i gang fotballdiskusjonen, og den trenger vi å la leve og være aktiv til enhver tid i fotball-Norge – den vil være med på å gjøre oss bedre!

Om Klubben

Sevilla Fútbol Club er en spansk fotballklubb som spiller i Primera Division. Sevilla ble grunnlagt 14. oktober 1905, noe som gjør at det er den eldste klubben i Sevilla. Sevilla har vunnet Europa League tre år på rad, en bedrift de er alene om. I 2014 slo de SL Benfica på straffesparkkonkurranse. Året etter vant klubben 3-2 over Dnipro Dnipropetrovsk i finalen, og i 2016 ble det seier 3-1 over Liverpool. Klubben spilte senest i vår 8-delsfinalen i Champions League mot Leicester, hvor de ble utslått.

Les mer om strukturen i akademiet til Sevilla FC

Les mer om «Athlete and Coach Development in the Sevilla Club de Fútbol Youth Academy: A Values-Based Proposition”.

Kommentarer (0)

There are no comments posted here yet
-- annonse --