-- annonse --
Nyheter
NAKK FRAM: Ingen grunn til å snakke ned den sporten som bygger Norge, skriver Dagbladets kommentator Esten O. Sæther. Foto: Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

 – Det ganske så unike norske samfunnsgodet at vi har velmente, driftige idrettsklubber på hvert eneste lite sted. Det er dette sosiale nettverket som står i fare for å rakne når innholdet i diskusjonen om norsk idrett begrenser seg til å beregne lunsjregninger eller kommandere vettskremte idrettsledere til såkalt «nådeløs åpenhet», skriver Esten O. Sæther i sin kommentar.

For billig poeng

Han skriver videre:
  – Selve begrepet «Nådeløs åpenhet» ble lansert av fotballpresident Terje Svendsen i takketalen da han ble valgt på forrige fotballting, og er så langt fra lynnet til den joviale fotballsjefen som det er mulig å komme. Siden har da også dette uttrykket blitt misbrukt av de fleste som forkynner denne nye trosbekjennelsen for norsk idrett.
  De nådeløse kravene gjelder visst for alle andre enn de selv.
  Derfor blir det bokstavelig talt for billig når politikere i vårens store fotballdebatt om faren for en økonomisk klassedelt sport, forventer at idrettstoppene rydder opp. Det må vi faktisk gjøre sammen, påpeker Sæther.

Fortsatt billig

Sæther viser videre til en ny landsomfattende undersøkelse som viser at det fortsatt er ganske billig å være med på fotball landet rundt. Tall fra 617 klubber viser at kostnaden for barn gjennomgående er under 1 500 kroner i året, mens den vanlige prisen for ungdom ligger på under 2 000 kroner.
  – Med tanke på at norske idrettsklubbers utgift pr. medlem i snitt er over 3 000 kroner, er dette virkelig bra jobbet av de lokale fellesskapene. Det forteller at fotballen landet rundt tar sitt sosiale ansvaret på alvor selv om flere av klubbene ennå ikke har fått på plass ordninger som garanterer at alle barn uansett økonomi får være med.
  Men dette fine sosiale arbeidet er dessverre under press. Den samme undersøkelsen forteller at de billigste klubbene blir færre og de aller dyreste flere.
  Prisstigningen kommer helst på grunn av meningsløst ambisiøse foreldre og for mange alt for høye treningsavgifter, men eksploderer også i enkelte klubber med ekstra tilbud og egenandel på internasjonale turneringer. Det er dette debatten om talentutviklingen i Oslo med rette har dreid seg om, skriver Sæther videre.

Kommentarer (0)

There are no comments posted here yet
-- annonse --