-- annonse --
Nyheter
SOMMERJOBB PÅ FÆRØYENE: Jonas Munkvold er en ung og lovende norsk fotballtrener som denne sommeren har skaffet seg verdifull praksis som trener i toppklubben Vikingur. Foto: PRIVAT
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

Det var under den Nordiske Fotballtrenerkonferansen i Gøteborg i januar at Jonas Munkvold kom i kontakt med representanter fra klubben. Fra 26. juni til og med 19. juli jobbet han med klubbens barne- og ungdomslag. Han valgte denne utfordringen for å komme mer ut av «komfortsonen».

Jonas Munkvold driver nettstedet FOTBALLDYKKET sammen Peder Bjugn. I tillegg er han engasjert rundt A-laget til Vålerenga på spinnesiden (1.div) og med barne- og ungdomsfotball i samme klubb. Jonas har deltatt en rekke ganger på Trenerforeningens utdanningstiltak og har også bidratt til med flere artikler til Trenerforeningens magasin og nettside.

På eventyr hos Vikingur

Færøyene2Bygdas brannbil med to supportere på panseret, disse fyrte senere opp bluss og kjørte gjennom byga. Tett etterfulgt av den blå Vikingur-vanen, full av supportere som er med å skape god stemning rundt klubben.

Vikingur holder til i bygdene Gøta og Leirvik med til sammen 2100 innbyggere, Omtrent 600 er medlemmer i klubben, og like over 3000 var på stadion i hovedstaden Torshavn og så klubben knepent bli slått ut av andre runde i Champions League mot den islandske mesteren FH. Deres Champions League kamper blir spilt på Tórsvøllur i hovedstaden ettersom deres egen stadion ikke er UEFA-godkjent. Vikingur ble opprettet i 2008 og er en sammensmelting av Gøta og naboklubben Leirvik som holdt til over fjellet (bokstavelig talt). Klubben kvalifiserte seg for første gang til kvalifiseringsrundene i Champions League etter å ha vunnet ligaen i fjor, men de har vært med i Europa League kvalifisering seks av de siste ni årene. Blant annet da de slo ut Tromsø i 2013 og tapte sammenlagt etter uavgjort mot Rosenborg på Lerkendal i 2015.

Fotball på Færøyene

Færøyene4Klubbens stadion, omringet av natur trener klubbens lag i sunn harmoni med hverandre og nær-samfunnet. En av to anlegg Vikingur disponerer, det andre ligger i nabobygden Leirvik.

Fotball på Færøyene er ikke så ulikt fotball i Norge. I Vikingur er hele klubben drevet av frivillighet og alle trenere er foreldre, kun A-laget er semi-profesjonelle. I klubben er de veldig opptatt av samhold; stadion er åpen fra 06:00-23:00 hver dag og banen, garderobene og kjøkkenet er åpent for alle interesserte. Alle er velkomne på en hyggelig samtale og en kopp kaffe. A-laget som for øyeblikket ligger øverst i ligaen og spiller kvalik til Champions League har ingen betenkeligheter med å la barn og unge bruke de hjørnene av banen de selv ikke bruker. Det bidrar til å skape en veldig sterk tilknytning mellom klubbens unge spillere og deres helter på A-laget, og de som ikke når opp som fotballspillere blir veldig ofte en del av klubbens ihuga fanskare. Etter klubbens 4-1 seier i returoppgjøret i første runde av Champions League kvalifiseringen i Kosovo triumferte klubbens supportere ved å kjøre rundt i gatene rundt stadion, synge og fyre av bluss.

Må ta vare på alle unge spillere

Med så liten målgruppe er klubben nødt til å ta vare på de unge spillerne i klubben. Både fordi det er disse som skal føre klubben videre sportslig, og fordi de som ikke lyktes på banen blir så viktige utenfor. De har en enorm tro på effekten av å forsterke tilhørigheten til klubben og at de unge spillerne trives. Når jeg som trener planlegger 2v2 cup på trening, og de må velge hvilken klubb de skal «representere» er førstevalget alltid Vikingur. De som ikke blir Vikingur må ta til takke med Barcelona, Liverpool, osv., det er de sjeldent fornøyde med. Det er ett eksempel på hvor høyt klubben står, og en sunn indikator på at de har gjort en god jobb med å skape en kultur der klubben tilrettelegger for trivsel.

Fire seniorlag

Det har også bidratt til at klubben stiller med herrelag i alle landets fire divisjoner, ett A- og B-lag for toppfotball og utvikling, mens resten er for hobbyspillere som ofte er knyttet til klubben på en eller annen måte utenfor banen. De har også damelag i alle tre divisjoner. En av klubbens mange frivillige har rollen å bistå de unge spillerne på A- og B-laget. Han er ofte hjemme hos spillerne, ikke for å passe på at de gjør som de skal, men for å høre om de trives og om det er noe han og klubben kan bidra med. Spilleren er alltid i fokus, og klubben gjør et poeng ut av at spilleren ikke skal flyttes opp til A-lag/neste aldersgruppe annet enn i ekstremtilfeller. Det begrunnes med at spilleren har godt av å dominere fremfor å slite med eldre/bedre spillere. De ser tendenser til at spillere flyttet opp for tidlig må bruke all sin energi for å overleve, de prøver å unngå å gjøre feil og i den prosessen mister dem de ferdighetene som gjorde dem så gode.

Tålmodig

Unge spillere ser ut til å slå gjennom senere i Vikingur enn i resten av landet. Det kommer mye av klubbens tro på at tenåringer bør få være tenåringer. Istedenfor å behandle de unge som toppidrettsutøvere gjennom hele oppveksten er de tålmodige og forståelsesfulle for at ungdommen kommer til å være mer av enn på i løpet av den perioden. Deres fjorten- og sekstenåringer har derfor ikke mer enn tre økter i uka. Klubben prioriterer færre økter med høyere kvalitet, og resultat blir ivrig ungdom. Alternativet ville vært å spesialisere tidlig, som andre klubber i landet gjør. Da er erfaringen at man utvikler man spillere som blir bedre tidligere, men metoden har sine ulemper. Mangfoldet forsvinner tidligere, mange man tidlig tror ikke har potensiale faller fra. Ved å spesialisere tidlig er det en fare for å feiltolke relativ ferdighet med potensial. I Vikingur opplever man derimot at det er de i denne gruppen sent utviklete spillere som faktisk lykkes når de nærmer seg A-lagsalder. Dette er også understøttet av studier (presentert i forskning.no – tittel: «Spinkle fjortisgutter når oftere fotballeliten») som viser til at de som kommer sent i puberteten har lengre tid i en gullalder for læring, som gjør at de har høyere potensiale enn tidlig utviklete spillere. Klubben ser også at dette forlenger tiden de er på toppnivå, deres spillere «peaker» senere, men holder også nivået lengre. Noe som bevises ved at hele åtte spillere over 30 spiller mer eller mindre fast.

Verdsetter fellesskapet

Færøyene3Den borteste bygda er Norðagøta (en av tre Gøta-bygder), bak det nærmeste fjellet finner man Leirvik som sammen startet Vikingur.

Det fascinerende ved klubben er dog ikke A-laget, men hva de tenker om veien dit. A-laget er kun et resultat av klubbens arbeid i yngre avdelinger, det samme er klubbens medlemstall, og klubbens generelle drift. Med andre ord: Klubbens tilstand er et resultat av hvordan de jobber for å utvikle unge spillere. Og de må ha gjort mye riktig for å slå gjennom til en så stor del av målgruppa! De har, gjennom å verdsette felleskapet (fotball for alle) lagd en ramme hvor hver spiller blir sett og tatt imot. Resultatet er ligaens beste lag, og ett fellesskap sterkt som få.

Komme utenfor komfortsoner

Min rolle her de siste ukene har vært å planlegge og lede all fotballtrening for U8 til 17, for gutter og jenter. Hver gruppe har tre økter i uka, og jeg tre om dagen. Det å jobbe i en ny kultur er alltid krevende, men det er også her læring skjer, utenfor komfortsonen.

Det å takle språkbarrieren har ikke vært enkelt, men har pushet meg til å utvikle meg på å være effektiv til å vise istedenfor å fortelle. Vikingur har en filosofi om å sette spillerens velvære og utvikling i fokus. Denne tankegangen bidrar til å bygge en arena hvor unge spillere trives, og hvor de som ikke lykkes kommer igjen som frivillige eller supportere. Denne filosofien har det vært utrolig gøy å ta del i!

Les om Vikingur da de møtte Roseborg i kvalifisering til CL tilbake i 2015

Kommentarer (0)

There are no comments posted here yet
-- annonse --