-- annonse --
Nyheter
GOD START: Martin Sjögren kom overraskende for mange inn som ny A-landslagstrener på kvinnesiden fra suksess som klubbtrener i Sverige. Starten med Norge har vært god, og nå er det snart EM. Foto: DIGITALSPORT
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

I dag spiller fotballjentene sin siste treningskamp – borte mot Frankrike – før EM-starten mot vertsnasjonen Nederland søndag kveld.

  • Dette intervjuet med landslagstreneren stod på trykk i Fotballtreneren nr. 2/2017.

Vanskelig å svare

– Det er vanskelig for meg å svare på. Det er toppfotballsjef Nils Johan Semb som er rett adresse for det spørsmålet, sier Martin Sjögren på Fotballtrenerens spørsmål om hvorfor han tror at akkurat han ble valgt til å etterfølge Roger Finjord som A-landslagssjef på kvinnesiden.
  – Men jeg tror kanskje NFF ønsket å ta et nytt grep, at de ønsket noen utenfra som ikke sitter fast i gamle strukturer i norsk fotball. Samtidig har jeg oppnådd resultater med både Malmö og Linköping i Sverige, og en liten norsk kobling ved at jeg hadde Kristine (Minde) på laget i Linköping, sier den joviale svensken og legger til:
  – Da NFF tok kontakt var det en gedigen rekrutteringsprosess som ventet. Jeg er uhyre imponert over måte de gjennomførte prosessen på, og jeg ble utrolig glad da jeg fikk jobben.

Annerledes

– Dine første måneder som landslagssjef er nå unnagjort. Hvordan har det vært?
  – Annerledes, det kan man si, kommer det direkte fra Sjögren.
  – Jeg kommer fra klubbfotballen og ut fra det aspektet er det forskjellig å skulle ha ansvaret for et landslag. Men jeg har fått lære mange nye mennesker å kjenne, fått lært meg om jobben som sådan, om strukturen i NFF og hvordan ting fungerer når vi er samlet med landslaget. Det har vært mye nytt, mange nye inntrykk og nye måter å tenke på.

– Kan du si litt mer om forskjellen mellom å trene klubblag og landslag?
  – Som tidligere klubbtrener er jeg vant til å ha spillerne tilgjengelig ofte. Vi har kunnet jobbe med spill og filosofi hver dag, hands on md spillerutvikling daglig. Nå har jeg spillerne tilgjengelig noen dager hver femte uke. Allerede der er det en stor forskjell.
  – Med spillerne tilgjengelig bare i korte perioder med jevne mellomrom har det vært nødvendig å forenkle spilleideen enda mer enn jeg er vant til fra klubb, for atd et skal bli lettere å ta til seg ideene. Vi må være ekstremt tydelige på hva vi vil gjøre i alle spillets faser. Det blir mye overbyggende og lite detaljer. Det har vært en utfordring, men vi prøver å utvikle oss hele veien – spesielt angrepsspillet og litt andre prioritering i vårt offensive spill.
  – Det tar tid, men det går framover, forsikrer Sjögren.

Veldig bra respons

– Fire seire, én uavgjort og to tap er fasiten etter dine sju første kamper. Ingen dårlig start det?
  – Resultatmessig er jeg veldig godt fornøyd med La Manga-samlingen i januar, og seire over både Sverige og England. Så støtte vi på tap Spania og Japan i Algarve i mars. Det var ikke så stor forskjell på prestasjonene på La Manga og i Algarve, men i denne bransjen måles man på resultater. Alle var glad for det som skjedde på La Manga, så kom det flere kamper etter Algarve, men sånn er det. Det er alltid mer krevende når resultatene ikke går den veien man vil. Men vi har vært veldig tydelig på hvilken plan vi har for dette landslaget, og fremfor alt hva vi skal gjøre fram mot EM. Vi har fulgt planen fra dag én og da tror jeg også spillerne har litt større tålmodighet når det gjelder resultatene, sier Martin Sjögren.
  – Det er faktisk nå i den siste kampen mot Sveits (seier 2-1 i skien 10. april) at vi begynner å nærme oss en helhet i kampen. Prestasjonene mot Sveits var totalt sett de beste sidene jeg overtok. Vi har fortsatt mye å jobbe med, men den kampen var et klart steg i riktig retning. Jo bedre jeg blir kjent md spillerne, troppen og kulturen, jo mer kan vi finjustere, og jeg vil si at spillerne har vist utrolige ambisjoner og vilje til å ta til seg det vi har jobbet med. Responsen fra spillerne har vært veldig, veldig bra, og det er en forutsetning for å kunne lykkes.

Generasjonsskifte

– Hva vil du si om kvalitet og potensial i landslaget spesielt og norsk kvinnefotball generelt, etter det du har sett så langt?
  – Vi står midt i et generasjonsskifte. Ganske av dem som har vært med lenge, sluttet i løpet av, eller etter, fjorårssesongen. Når vi mister såpass mange samtidig, blir bredden i troppen naturlig nok litt mindre. Det innebærer at de som var nummer 20 før, plutselig blir nummer 13-14 i troppen, så vi får vi fylle på bak der igjen. Jeg vil si at de yngre vi har fylt på med er ambisiøse spillere som vil lære og som kan blir ganske bra internasjonalt. Framtidsutsiktene er gode, mener Norges landslagssjef fra Sverige.
  Han påpeker også at de mer etablerte spillerne på det norske landslaget, de som har vært med lengst – som Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen – fortsatt er unge, bare 22 år gamle.
  – Det er lett å tro at de er eldre enn de er. Begge disse, sammen med Maren Mjelde og enda flere vil spille store roller i dette landslaget i lang tid framover, fortsetter han.
  – Framtida ser lys ut. Samtidig blir det stadig tøffer konkurranse i damefotballen. Det er nærmest en eksplosjonsartet utvikling i resten av Europa. De nordiske landene har ligget langt framme lenge, og nesten blitt litt bortskjemt med gode resultater. Nå ser vi at det blir tøffere enn vi har vært vant til. Kvinnefotballen utvikler seg raskt i Europa og det er bra for sporten som helhet. Så betyr det at vi må være på tå og drive vår egen utvikling framover med høy kvalitet.

Trygghet og tillit

–  Du har hatt stor suksess som klubbtrener i Sverige. Hva er hemmeligheten – finnes det noen vinnerformel?
  – Framfor alt har jeg vært i veldrevne klubber. Det er en forutsetning for å lykkes at det er «ordning och reda». Samtidig har hatt gode spillere til rådighet. Da jeg vant  SM-gull med Malmö gikk jeg fra å være assistenttrener til hovedtrener og kjente gruppen godt på forhånd, og kunne nøye meg med små justeringer. I Linköping fikk jeg være med på å bygge opp et lag mer eller mindre fra bunnen. Vi plukket i mange nye og jobbet hardt for å skape et godt utviklingsmiljø, bygd på trygghet, tillit og et prestasjonsklima.
  – Det er litt det samme vi står overfor med Norge nå. Vi starter ikke helt på nytt, men vi har sjansen til å hente inn en ny og litt yngre gruppe og jobbe mer langsiktig med dem. Det ligner litt på det jeg gjorde i Linköping.

Variasjon i angrepsspillet

–  Har du allerede rukket å sette litt av ditt stempel på laget – og kan du si litt mer om din filosofi og hvordan du ønsker Norge skal fremstå under din ledelse?
  – Det er to aspekter rundt det – hvordan vi skal framstå på banen og utenfor banen, men alt henger sammen med alt, understreker Martin Sjögren.
  På banen ønsker han å ta vare på det som har vært signaturen for det norske kvinnelandslaget – et godt organisert lag med god defensiv struktur, som det er vanskelig å score på. Sammen med et godt og effektivt kontringsspill.
  – Laget har tidligere vært direkte i angrepsspillet, hvor det har vært høy prioritet på å spille tidlig i bakrom. Det er her jeg ønsker å se den største forandringen. Jeg vil at vi skal kunne variere angrepsspillet mer, at vi skal bli litt vanskeligere å møte, sier Sjögren og utdyper:
  – Resultatmessig har Norge ofte gjort det godt mot lag som er ranket høyere enn seg selv. Landslaget har kommet bra ut av det mot såkalt «bedre motstandere» nettopp på grunn av at de har vært gode defensivt og på kontringer. Samtidig har landslaget hatt større problemer mot jevnt rangerte lag, eller lag som er ranket litt lavere. Kampene mot disse lagene stiller større krav til at man eier ballen litt mer i kampen, og har en større grad av ballbesittelse i angrepsoppbyggingen. Her ser jeg et stort utviklingspotensial – vi må bli bedre til å styre de jevne kampene. Vi skal ta vare på det gode fra før, men vi må legge noe mer til. Vi er blitt bedre på denne angrepsvariasjonen, men det er fortsatt mye igjen å gjøre.

EM-spenning

– EM i Nederland nærmer seg raskt. Er dere i rute?
  – Vi har hatt bra forberedelser. Så er det alltid slik at man ønsker seg mer tid. Men vi har jobbet med og fulgt den planen vi hadde, så får vi se hvor bra vi kan bli til EM starter i juli. Vi har en veldig viktig samling på veien når vi møter USA (Red. anm: i Sandefjord 11. juni, tap 0-1 etter at dette intervjuet ble gjort ) og virkelig får testet oss mot de beste i verden.
  – Det blir interessant å se hvordan vi står mot dem, og det er i en slik kamp jeg ønsker å se en utvikling av vårt angrepsspill – få svar på hvor gode vi kan være mot et så bra lag. Jeg er overhodet ikke redd for at vi skal falle gjennom defensivt, men er spent på hvor vi står offensivt. 

– Norge spiller EMs åpningskamp mot vertsnasjonen Nederland 16. juli. Hvordan vurderer du den, motstanderne i gruppespillet forøvrig og EM-sjansene totalt sett?
  – Det er alltid vanskelig å si noe om forventninger. Målet er å reise dit og levere bra prestasjoner. Gjør vi det, har vi en mulighet til å gå videre. Vi er i den jevneste gruppen, der alle fire lagene kan gå videre. Det er helt åpent på forhånd, og det ser ikke helt slik ut i de andre gruppene, sier Sjögren.
  Han reiser ikke til Nederland med forventning om kvart- eller semifinaleplass, men vet det er mulig om alt klaffer. Uansett er det prosjektet han nettopp har startet av den langsiktige sorten. Noe som betyr at EM bare er et stopp på veien.
  – Fokuset er på prestasjon, det er det vi kan påvirke. Er prestasjonene bra har vi alle forutsetninger for gode resultater på veien, men det viktigste er prosessen. EM kommer veldig fort, og det er tidlig for oss. Samtidig er det en veldig fin mulighet. Jeg vet at det går an å vinne alle kamper med denne gruppa. det er et stort potensial i gjengen, særlig om vi får det til sammen med alle samtidig. Det blir utrolig spennende å være med i EM, og målet er selvsagt å bli så gode som mulig så fort som mulig, slik at vi kan kvalifisere oss til VM i 2019 og OL i 2020.

 • Norge møter Nederland, Irland, Slovakia og Nord-Irland i kvalifiseringen til VM i Frankrike 2019. Kvalifiseringen starter 11. september i år og avsluttes 4. september 2018. De sju gruppevinnerne går direkte til VM-sluttspillet, mens de fire beste gruppetoerne spiller play off mot hverandre om de to siste plassene.

Sverige vs. Norge

– Til slutt, hva er det som gjør at interessen for kvinnefotball er såpass mye større i Sverige enn i Norge – både når det gjelder publikumsinteresse og mediaoppmerksomhet?
  – Jeg tror det har mye å gjøre med at ligaen i Sverige har kommet litt lenger enn i Norge. Kvinnefotball er ikke superstort i Sverige heller, men har vært på TV i mange år, svenske lag har hevdet seg internasjonalt og det er heller ikke så lenge siden en klubb fra Sverige vant Champions League. Det er nok også litt bedre økonomi i klubbene på kvinnesiden i svensk fotball. Men økt konkurranse merkes. Jeg tror både Sverige og Norge står overfor utfordringer når det gjelder klubbfotballen. Det blir tøffere og tøffere å hevde seg, og det blir nødvendig å se etter andre veier for å ligge i forkant. Jeg tror vi må belage oss på en en framtid hvor flere av de beste og mest etablerte spillerne vil havne i utenlandske klubber, hvor det er høyere lønninger og bedre økonomi.

– Det er fokus på å få flere kvinnelige trenere på alle nivåer. Er det noe vi kan lære av Sverige på det området?
  – I Sverige er det et stort tomrom på klubbsiden. I Damallsvenskan er det for øyeblikket bare en kvinnelig trener og hun er fra Island. Så her har ikke Sverige ligget i forkant. Til gjengjeld virker det som det svenske fotballforbundet har hatt en strategi med å rekruttere kvinnelige landslagstrenere. I Norge er det flere tidligere toppspillere som er trenere i Toppserien, og det er bra. I Sverige har det vært et problem at tidligere spillere ikke blir med videre i fotballen, for eksempel som trenere. Der har Norge kommet lenger.
  – For egen del vil jeg si at jeg er opptatt av å sette sammen et støtteapparat med både kvinner og menn. Sånn vi er strukturert i lederteamet rundt landslaget nå er kjønnsfordelingen nesten 50/50 og det er bra for balansen i støtteapparatet. Kvinner og menn har litt ulik tilnærming på forskjellige saker, så det er viktig at begge er representert, avslutter Martin Sjögren.

FAKTA
UEFA Women´s EURO 2017 Nederland

 • 16. juli kl. 18.00: Nederland – Norge, Galgenwaard, Utrecht
 • 20. juli kl. 18.00: Norge – Belgia, Rat Verlegh, Breda
 • 24. juli kl. 20.45: Norge – Danmark, De Adelaarshorst, Deventer
 • Kvartfinaler 29. og 30. juli
 • Semifinaler 3. august
 • Finale 6. august kl. 17.00: FC Twente stadion, Enschede


FAKTA
Martin Sjögren
Født: 27. april 1977
Trenerkarriere:

 • Östers IF dam – 2004-2005
 • LdB FC Malmö – 2006-2011
 • Linköpings FC – 2012-2016
 • Landslagssjef Norge A kvinner – fra 2017

Meritter som trener:

 • SM-gull med LdB FC Malmö i 2010 og 2011, og med Linköpings FC i 2016.

Kommentarer (0)

There are no comments posted here yet
-- annonse --