-- annonse --
Nyheter
GAMLE KJENTE: Ada Hegerberg og Ingvild Stensland var lagkamerater både i Stabæk og på landslaget. Nå møttes de igjen under NTG sitt opphold i Lyon. Foto: Viggo Strømme
Viggo Strømme
Viggo Strømme
Sportssjef NTG Bærum Fotball

928 87 888

NTGlogoKvinnelaget FC Lyon ble stiftet i 1970, samme år som FIFA anerkjente kvinnefotball. De vant noen titler utover 1990-tallet, men ble etter hvert passert av Toulouse FC. I 2004 ble laget tatt over av storklubben Olympique lyonnais (Ol). De slet litt de to første årene og i 2005/2006 var de hele 25 poeng bak Montpellier. Deretter gikk utviklingen i høy hastighet. Laget ble fort mye bedre og vant både serien og cupen hjemme de påfølgende årene. Olympique lyonnais fèminin står pr. i dag med hele 13 seriemesterskap på rad i Division 1 Fèminine og seks seire i Champions League siden 2011. Ifølge UEFAs rangering i 2016/2017 var Division 1 Fèminine den nest beste serien i Europa. Ada Hegerberg var toppscorer tre ganger rad, men ble sist sesong slått av Marie-Antoinette Katoto (PSG) som hadde 22 mål, mot Hegerbergs 20. I den hjemlige serien har Paris Saint-Germain vært den store utfordreren og internasjonalt har Turbine Potsdam, WfL Wolfsburg, Frankfurt, Tyresö og PSG vært de hardeste konkurrentene de siste årene. Den gryende satsningen på kvinnefotball i toppklubbene i Spania førte FC Barcelona helt til finalen i Champions League i 2019. Der det ble tap 4-1 for nettopp Ol med tremålsscorer Ada Hegerberg i hovedrollen. Søndag 17.11.2019 pakket hele 30 661 tilskuere seg sammen på gigantiske Groupama stadion da Ol slo PSG 1-0 (Saki Kumagi) i en seriekamp. Det er rekord for kvinnefotball i Frankrike. 

Jean-Michele Aulas

Den franske forretningsmannen Jean-Michel Antoine Aulas er nøkkelen og hele forklaringen til den eventyrlige suksessen for Olympique lyonnais OLlogofèminin. Han er grunnlegger og administrerende direktør for Cegid (programvare) og fungerer som eier og president for Olympique lyonnais, som han delvis har eid siden 1987. Aulas er sønn av to lærere og vokste opp i et intellektuelt miljø i l’Arbresl, en halvtime nordøst for Lyon. Han har en sterk personlighet og er fryktløs i forhold til å nå målene sine (getfootballnewsfrance.com). Han er i 2018 estimert å fo
rvalte verdier for over 600 millioner Euro. I 2004 kjøpte han altså kvinnelaget til FC Lyon og satt umiddelbart i gang en profesjonalisering- og likestillingsprosess uten sidestykke i internasjonal kvinnefotball. At klubben er en foregangsklubb i forhold til likestilling, har vært et personlig mål for Aulas. Å fremme kvinnefotball har ligget i klubbens strategiplaner i lang tid.
Allerede i 2005 var de attraktive nok til åhente amerikanske stjerner som Hope Solo og Aly Wagner, og i 2018 var Ada Hegerberg den første kvinnelige fotballspilleren til å vinne Ballon d`Or. 

«We are proud to promote woman`s football through our team and contribute to the development of woman´s football.»
(Aulas)

Fra Lyngdal til Lyon

Keeper Bente Nordby, Isabell Herlovsen, Christine Colombo Nilsen og Andrea Norheim har alle vært norske spillere i Ol, i tillegg til Hegerberg og Ingvild Stensland. Stensland var nylig tilbake i Lyon i forbindelse med NTG Bærum Fotball sin årlige fotballsamling. Ingvild er til daglig hovedtrener for fotballjentene ved NTG i Bærum. Hun har 144 landskamper, EM-sølv for Norge og en haug med nasjonale titler. I 2011 vant hun Champions League med nettopp Olympique lyonnais etter å ha tapt finalen mot Turbine Potsdam året før. Ingvild spilte tre sesonger i Lyon. Hun forteller engasjert om den profesjonaliteten hun opplevde allerede for åtte år siden: 
  –Aulas og Ol har klart å skape en solid merkevare av kvinnefotballaget. Damene er nesten like kjent som herrene og det hersker en meget profesjonell kultur rundt kvinnefotballen generelt i Lyon. Det er en tydelig satsning på jentene og spillerne føler seg prioritert under full likestilling. Damene er populære og er en attraksjon i bybildet. Den eneste forskjellen er lønna. Gutta tjener mye mer, men jentene her tjener veldig bra. Spillerne i Ol har alltid kunnet leve som fullverdige proffer, og vilkårene er helt sikkert bedre nå. 

Både herre- og kvinnelaget trener ved siden av hverandre på Groupama Ol Training Center i Dècines-Charpieu. Vegg i vegg ligger hovedarenaen Groupama Stadion, Parc Olympique Lyonnais. Vi er nordøst i Lyon. Ingvild forteller at laget har egen garderobe med faste plasser. Det medisinske støtteapparatet er så godt som det kan være, og det er alltid fem trenere på feltet når laget har trening. Prestasjonsgruppa har egne leger, fysioterapeuter, massører og eget privat sykehus klubben samarbeider med. Da er det rett inn ved det minste symptom til å bli satt ut av spill. Dietten til frokost og lunsj er skreddersydd hver spiller av klubbens egen kokk basert på individuelle behov. Alle spillere blir «screenet» og får nøye tilpasset treningsprogram av de fysiske trenerne. Fettmasse, muskelmasse og beintetthet blir testet gjennom en Dextra-måling alle må gjennom. Individualisering er et kjent begrep. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Laget bor på hotell i forbindelse med alle bortekamper og disponerer på lik linje som herrene Aulas egne privatfly til lengre reiser. Spillerne blir rigget opp med full vinterkolleksjon til enkelte kamper og har ingen materielle mangler.
  – Jeg følte meg veldig privilegert. Alt lå til rette for å prestere så godt som mulig.

LyonNTGjspiltesammenSPILTE SAMMEN: Ingvild Stensland vant Champions League med Ol i 2011. Her med tidligere lagkamerater Hegerberg (Stabæk)🇳🇴, Henry🇫🇷, Renard🇫🇷 og Camille Abily (nå assistenttrener)🇫🇷. Foto: Viggo Strømme

Treningen

Spillerne ler og klemmer. De har ikke sett hverandre på tre dager etter en langhelg med fri. Lave tennissokker stikker opp av de sponsede skoene. De fleste trener i korte busker selv om det kun er noen få grader og regn i lufta. Dagens økt er rolig, men nøye planlagt. Ikke for mye, og ikke for lite belastning. Trenerne er rolige og avbalanserte, og har godt humør. På dette nivået må spillerne selv ta mye ansvar. Hvis ikke er det rett ut. Ballen flyter lett og godt mellom spillerne i en enkel spillsekvens. Presisjonen er høy og antall berøringer pr. spiller lav. Hver involvering er viktig, uansett. Klubben vil ha spillere som kan «spare» på ballen, og holde den trygt i laget. Mange års akkumulert trening speiles i muskelmassen til de fleste spillerne. Det er fart og kraft i hver bevegelse. Gjennomsnittsalderen er 28,3 år på de ti stjernespillerne som er nevnt i neste avsnitt.  Det er «winning formula» for et hvert fotballag og vesentlig høyere enn for eksempel LSK i Norge. 

Ada Hegerberg scoret nok et hat trick da Lyon slo bunnlaget Metz 6–0 sist søndag. Dermed økte den norske stjernespissen forspranget på toppscorerlisten i den franske ligaen. At laget vinner og vinner er forståelig. Troppen består av 18-20 landslagsspillere og hadde seks av 20 spillere nominert til årets Ballon d Òr. Lucy Bronze, England ble nr. to, Ada nr. fire, Wendie Renard, Frankrike nr. seks, Dzsenifer Marozsán, Tyskland nr. 10, Amandine Henry, Frankrike nr. 11 og Sarah Bouhaddi, Frankrike ble nr. 20. Når verdens beste spillere (i tillegg; Le Sommer, Kumagi, Majri og Van de Sanden) barker sammen på trening hver dag med gode forberedelser, gode trenere og fantastiske forhold blir det kvalitet og til slutt verdens beste fotballag. Treneren blåser i fløyta etter ca. 90 minutter. Økta er over, men ikke for Ada. Hun tar med seg 10-12 baller, og ja: terper på avslutninger og frispark.

LyonNTGpåtreningPÅ TRENING: Renard og Henry i aksjon på trening. Foto: Viggo Strømme

Akademiet

Kampen er i gang. Søndagen er grå, men foreldrene bak gjerdet ivrige. Det samme er spillerne på åtterbanen på Groupama Ol Academy & Training Center i Meyzieu. Det heies, scores og jubles. Kampen er jevnspilt mellom Ol sine jenter og Us vaulx en velin sine gutter 12 år. Jenteakademiet startet i 2006. Siden den gang har syv, åtte av spillerne kvalifisert seg til A-laget. Dette antallet ønsker klubben nå å forbedre.

– Målet er å utvikle spillere til A-laget, men det er vanskelig og krevende. Økonomien er så god at klubben kan kjøpe spillere fra øverste hylle i Europa og resten av verden.
  Ordene tilhører akademisjef Sonia Bompastor. Hun har 156 landskamper for Frankrike og to Champions League-titler blant mye annet. Sonia var en pådriver for å starte et identisk jenteakademi som det er på guttesiden. 
  – Vi ønsker å forberede spillerne til øverste nivå, men det er få som kommer gjennom. Renard og Majri har likevel klart det. De har blitt to store internasjonale stjerner. Begge kom til klubben i ung alder. 
  – Vi ender opp med å utvikle spillere til andre toppklubber, men det er greit. Vi følger godt med dem. Jentene går på lokale skoler og trener om ettermiddagen, en gang pr. dag. Det er en evig diskusjon om hvor mye de skal trene, men det er praktisk vanskelig å trene særlig mer sammen. Vi ønsker å utvikle ballsikre og tekniske spillere som kan gjøre noe ekstra med ballen. 

Alban Sanchez er scouting- og rekrutteringsansvarlig for jenter under 15 år. Han forklarer at de tar rekrutteringsprosessen svært seriøst. 
  – Vi bruker opp mot et år på hver spiller. Observasjon i klubb, besøk til Ol, samtaler med foreldrene om og om igjen. 
  Alle spillere som skal til klubben, må gjennom omvisning i klubbens museum som ligger i stadion. De må kjenne til den materielle og åndelige kulturen som hersker i storklubben. Olympique lyonnais er mer enn en klubb. Det er en sterk enhet, et merke for kvalitet. Tidligere spillere er prioritert på lønnslista for begge kjønn. Kantina under lunsjen er full av tidligere spillere. Fotballkulturen kjennetegnes av elegante spillere som er gode med ballen og som kan diktere spillet. 
  – Vi ser kun etter jenter som spiller med guttene, forteller Sanchez. Da er de på en måte allerede selektert. Trener jenter med gutter i et godt akademi er vi sike på at de får den rette utdanningen. Alle de beste jentene har spilt med gutter opp til 15 år. 
  – Vi holder på å kartlegge to fireåringer for tiden. Fedrene har sendt video av dem når de spiller i gata. Vi følger godt med og ønsker kanskje å knytte dem til akademiet vårt etter hvert, forklarer Alban entusiastisk.

LyonNTGjentermotgutterJENTER MOT GUTTER: Jentene på akademiet i Ol spiller mot guttelag frem til de er 15 år. Her fra en kamp fra Ol sine 12-åringer Foto: Viggo Strømme

Jentene må tåle tøffe tilbakemeldinger. Trenerne er harde og tydelige. De får klar beskjed om ikke konsentrasjonen eller innsatsen er god nok. 
  – Det hersker naturligvis en spesiell vinnerkultur her i Lyon. Vi er vant til å vinne. Det må spillerne akseptere. Mentaliteten må være sånn. Vi har to psykologer knyttet til oss på akademiet med hensikt å optimalisere ferdighetene og prestasjonen. 
  – Vi har i realiteten ingen konkurranse i Lyondistriktet, forklarer Sanchez. Vi samarbeider med alle lokale klubber og det franske fotballforbundet. Alle vil at de beste spillerne etter hvert går til oss. 
  Olympique lyonnais sine jentelag spiller mot guttelag helt opp til 15 år. Under 12 år spiller de mot gutter på nivå tre. Når de er 15 år, spiller jentene mot gutter fra nivå fem av sju. 15- åringene ligger for øyeblikket på tredjeplass, men kan ikke rykke opp. Det er en regional bestemmelse. Denne ordningen skiller Lyonregionen fra for eksempel Paris, hvor jenter kun spiller mot jenter. Spillerne i Ol må gjennom ny seleksjonsrunde når de er 12 og 15 år. Fotballpyramiden er spiss og hard. Det holdes tre evalueringsmøter hvert år. Det starter alltid med hvordan det går på skolen. Så hvordan det går med laget og gruppa både sportslig og sosialt. Til slutt er det en faglig individuell tilbakemelding og hvordan de er i løypa for videre spill i Ol. 
  – Vi gir grundig evaluering gjennom kampanalyse med foreldrene til stede. Det fører til fotballoppdragelse og økt forståelse også for dem.  Sanchez forteller videre at regionen gjør mye for jentefotball og det arrangeres flere tiltak som samler tusenvis av fotballspillende jenter i løpet av et år.

Lyon

Lyon er med sine ca. 1,7 millioner innbyggere Frankrikes nest største by. Elvene Rhone og Sein kapprenner side om side gjennom sentrum mot Arles og Middelhavet. Øst for byen ligger det kjente vindistriktet Rhone og rett nord produseres Beaujolais, den lette og fruktige rødvinen som er laget av druen Gamay. Flyplassen er oppkalt etter den kjente forfatteren Saint-Exupèry, som skrev løvetannhistorien om «Le Petit Prince» (den lille prinsen). Byen har 20 restauranter med Michelin-stjerner og Paul Bocuse. De har verdens beste fotballag, Olympique lyonnais fèminin og de har Ada Hegerberg. Det er forståelig at hun trives her!

Merci beaucoup til Olympique Lyonnais, til Ada som har hjulpet i forkant, og som stilte opp både for NTG og jentene. Stor takk til Sonia Bompastor for fantastisk service og tilrettelegging, og det samme til Alban Sanchez for særdeles god hjelp under hele oppholdet.

LyonNTGkamperKAMPER: Kaptein Cornelia Remme Fladberg og NTG-jentene spilte to tette, jevne og meget gode kamper mot Lyon sine jevngamle jenter fra Akademiet. Først 1-3 tap, før det ble revansje med 2-1 seier. Kjempegode referanser og god konkurranse. Foto: Viggo Strømme

-- annonse --