-- annonse --
Nyheter
SPENNENDE: Ose Aibangee følger nøye med når Vålerenga-gutta får prøve den nye ballkanonen. Foto: MARIUS DAHL
Gjest
Av Marius Dahl

Det var Vålerengas talentfulle G16-lag som var med på demonstrasjonsøkten, der fotballkanonen ble vist frem. Med små, lette baller, ble de unge Vålerenga-talentene utfordret på å dempe harde pasninger fra kanonen, samt bruke den i avslutningstrening.
  – Det er en maskin som fremmer grunnleggende, teknisk trening. Det er det hovedsakelig er tiltenkt for - individuell trening. Men det går også an å organisere slik vi gjorde nå, med fire-fem spillere eller større grupper. Alt handler om å få spillerne til å utvikle tekniske ferdigheter, sier Aibangee.

Spillerutvikling

– Hvorfor trenger man en slik maskin?
– Ungdomsutvikling har et individuelt fokus, ikke fokus på lag. En klubb har fokus på A-lag, ellers handler det om spillerutvikling. Denne maskinen er bare én mulighet til å utvikle seg og den tar egentlig spilleren litt tilbake i tid, til da man sto på gata eller sparket en ball mot veggen. Nå har man fornyet teknologien slik at den kan hjelpe spillerne med å utvikle seg, sier han.

Amerikansk idé

Det var den tidligere Premier League-spilleren Eddie Lewis, amerikaneren med bakgrunn fra blant andre Fulham og Leeds, som er mannen bak idéen. Det er ikke mulig å bruke vanlige fotballer i maskinen. Det er ikke tilfeldig.
  – Han startet ikke å spille før han var 12 år og da startet han med en tennisball. Hans teori er at siden han kunne bli proff ved å spille med en tennisball, hvorfor kan ikke andre det også? Vi bruker også mindre baller for å forbedre ferdighetene deres, sier britisk-nigerianske Aibangee som selv har vært akademisjef i Championship-klubben Brentford, og ellers har jobbet med spillerutvikling på akademiene til både Arsenal, Watford og nå for Tottenham.
  – Lettere baller, mindre baller, gjør det vanskeligere for spillerne å behandle ballen. Alt handler om å trene. Sånn er det i alle sporter. Basketballspillere trener på mindre kurv, boksere trener med tyngre hansker, slik at det blir enklere i kamp. Vi vil at spillere skal slite når de trener og skal utvikle seg, fortsetter han.

For mer informasjon om verktøyet

TOCA Football

OseKanon2TROR PÅ DET: Ose Aibangee har jobbet med spillerutvikling i engelske toppklubber i en årrekke, og har veldig tro på den nye ballkanonen. Foto: MARIUS DAHL

-- annonse --