-- annonse --
Nyheter
TEMAMØTE PÅ SKANDIA CUP: Panelet fra venstre: Anders Konradsen, Klaus Joakim Sonstad, Tina Fremo, Ester Bjøru, Jan-Roar Saltvik og debattleder Anne-Marit Dahl i Adressavisa . Foto: Reidar Schjei
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Han anslår at de har jobbet med et titalls rapporterte tilfeller av trakassering via nettet de siste årene.
 – Sist helg kom det inn en sak om vold, sa Saltivk under temamøtet under Skandia Cup i Trondheim denne uka.
Nå advarer Jan-Roar Saltvik mot et problem som øker i omfang og ber politiet om råd når det gjelder håndteringen av sakene, som fotballkretsen bruker mye ressurser på. 

Fokus på fair-play og netthets

Adresseavisen har også de siste ukene rettet fokus mot fair play i ungdomsfotballen. Fotballkretsen har advart mot økende netthets. Dommere har fortalt at på mange lag snakker spillerne ufint til hverandre, og at stemningen lett blir amper.

Temamøte under Skandia Cup 

Adressa har sammen med NFF Trøndelag tatt opp problematikken i et temamøte under årerts Skandia Cup i Trondheim. Der har de har fått med seg representanter for toppspillerne - ved Anders Konradsen fra Rosenborg og Tina Fremo fra Trondheims-Ørn, dommer Ester Bjøru og TV-kjendis Klaus Joachim Sonstad, som erfaren fotballpappa og tilskuer i panelet.
Temamøtet denne uka var åpent for alle, så her møtte et seksittalls personer - en blanding av trenere, lagledere, foreldre og spillere som var på turneringen. Møteleder var Anne-Marit Dahl, journalist i Adresseavisen.
Daglig leder Jan-Roar Saltvik i NFF Trøndelag utfylte hva kretsen allerede har iverksatt av tiltak, samt ga utfyllende kommentarer til sin tidligere artikkel i Adresseavisen.

Fair play-sak på første dag

Som om det var bestilt til temamøtet dukket det opp en svært aktuell fair play-sak allerede på Skandia Cups aller første dag, som førte til oppslag på adressa.no:
«Da kampen var over, sto de voksne igjen og kranglet»
Det dreide seg om kampen mellom Nardo og Junkeren, som ble en jevn kamp hele første omgang, og som fortsatte i samme spor i andre omgang.
Det sto fortsatt 0–0 da en Nardo-spiller i scoringsposisjon ble taklet på ulovlig vis som sistemann innefor straffefeltet. Dommeren blåste straffe, men da reagerte Nardo-treneren voldsomt og løp avgårde ut av teknisk sone og ropte på rødt kort, hvorpå dommeren trakk opp det røde kortet til  Junker-spilleren.
Da reagerte lagledelsen til Junkeren, men avgjørelsen var tatt. Nardo brente imidlertid straffesparket, kampen endte 0-0, og etterpå fortsatte krangelen – ikke blant spillerne, men mellom trenere/ledere i de respektive klubber.
En tilstedeværende Junkeren-leder under temamøtet bekreftet at klubbene etter kampslutt fikk lagt «ballen død» og at det kom til forsoning.
 – Og det er det beste at det ender slik, dette er i ugangspunktet en sak for turneringsledelsen, kommenterte Jan-Roar Saltvik, men understreket at det også er klubbene sitt ansvar når slike ting dukker opp.

Lagt seg flate

Derfor har Nardo nå lagt seg helt flate, og nestleder Stein-Roger Arnøy  bekrefter at de har vært i kontakt med arrangør, dommer, krets og Junkeren for å beklage hendelsen.
– Det er en uheldig sak som Nardo FK ikke ønsker å bli assosiert med, og klubben og treneren legger seg flat. Det vil bli satt stort fokus på holdningsskapende arbeid internt i tiden som kommer, avslutter han i sin uttalelse til adressa.no.

Kvalm etter  e-post

Temadeltaker dommer Ester Bjøru (17) kommenterte sin egen historie etter en kamp hum dømte mellom to  G17-lag hvor hun senere på kvelden fikk en e-post som ga henne hodepine og kvalme. I e-posten sto det: «YOU ARE SHIT».
Etter å ha samsnakket med mine foreldre bestemte jeg meg for å rapportere dette til fotballkretsen, jeg ønsket med dette å vise styrke, og at slike ting er uakseptabelt. Jeg fikk meget god støtte og oppfølging av kretsen, også av klubben min. Jeg var inne på tanken å slutte som dommer, men etter all støtten bestemte jeg meg for å fortsette, og motivasjonen er igjen tilbake, sa en ung og lovende trener til temamøte.

• Les saken på adressa.no (krever abonnement): Dommeren Ester (17) ble kvalm av e-posten hun fikk etter fotballkampen

Jentedommer nyUTSATT GRUPPE: Dommerstanden en utsatt gruppe for netthets, den unge dommeren Ester Bjøru(17) fortalte sin historie (til høyre) ble hetset pr mail men viste styrke og rapporterte til fotballkretsen, her sammen med spiller Tina Fremo. Foto: Reidar Schjei

Fair play høyt prioritert i toppfotballen

Både Anders Konradsen og Tina Fremo var helt samstemt at Fairplay er svært viktig i toppfotballen. Viktig for klubbens sin annseelse utad, men også viktig for spillerne å stå frem som forbilder for barn og ungdom i fotballen.
  I Trondheims-Ørn har iverksatt tiltak for å skape gode holdninger:
 – Vi har et eget system der det er nulltoleranse for negativt ladde ord om legning, religion og rase. Det er ikke noe vi har skrevet ned, det er noe alle vet. I tillegg har vi et botsystem for å skjerpe språkbruken, sa Trondheims-Ørns Tina Fremo.

Konradsen fremhvet det å ha respekt for medspillere, motspillere, dommere og trenere.
På spørsmål rundt det å være på sosiale medier sa han følgende:
– Jeg har stort sett valgt å holde meg unna sosiale medier og kommentarfelt. Men det er jo noe helt annet for barn og unge som får kommentarer på nett. Det er noe vi må sørge at det blir mindre av, sa Konradsen. Han sa også at han kvittet seg med Twitter da det åpner for mye dårlige kommentarer, nå benytter han heller Instagram.

Forledre må ta ansvar

Det var vel ikke noen bombe at at foreldrerepresentant, pappatrener Klaus Joacim Sonstad utfordret foreldre til å ta et større ansvar.
– Jeg tenker at det er noe som heter engasjement, og noe annet som heter empati. Det er i det spennet ting rakner. Foreldre har hovedansvaret for hvordan barna er og blir ute blant andre. Der føler jeg vi har mer å hente, sa Sonstad.
– En ting foreldre kan gjøre, er å hjelpe hverandre på sidelinja. Hvis en forelder virker litt aggressiv, også hos det andre laget, kan du gå bort og snakke med dem. Det kan være litt skummelt, men jeg tror veldig på det, avsluttet Sonstad på temamøtet.

Sluttkommentar:

Det var mange positive ting som ble fremhvet under møtet og som kan være lett å ta tak for å hindre uønskede holdninger blant barn og ungdom. All honnør til Adressa og NFF Trøndelag for å sette fokus på dette viktige tema.

• Les mer på adressa.no (krever abonnement): Netthets i ungdomsfotball er blitt et problem: – Lurer på hvor de voksne er
• Les også adressa.no sin reportasje fra temamøtet (krever abonnement): Temamøte om fair play: RBK-stjernen valgte å slette Twitter-kontoen

-- annonse --