-- annonse --
Nyheter
DEBUT: Edvard Sandvik Tagseth har debutert for Liverpools U18-lag. Foto: EINAR KVANDE, WWW.LIVERPOOL.NO
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Det siste «stjerneskuddet» er 16-åringen Edvard «Eddi» Sandvik Tagseth fra Frosta fotballklubb i Nord-Trøndelag som nettopp har signert akademikontrakt for Liverpool FC frem til 2019. Det er bare 2 år siden han debuterte på G15 landslaget, 20. august 2017 debuterte han for U18-laget til Liverpool FC og scoret i sin første kamp.
  Steven Gerrard, som trener U18, hadde følgende kommentar om «Edy» etter kampen:
  – Jeg synes han var strålende over hele banen. Hvis du ser nøye på «Edy», så ser du at han ikke bare er strålende til å slå pasninger, men at han også har en utrolig energi, sier Gerrard til Liverpools nettsider
  –
Han gjør all drittjobben, han vinner andreballene, han jobber hjemover. Han er en rolig gutt, og vi forsøker å få han til å komme ut av skallet sitt, fortsetter Liverpool-legenden.
Han har en utrolig framtid foran seg om han fortsetter å jobbe som han gjør, slår Gerrard fast.

• Les: også saken på Nettavisen.no 

Her har det jaggu «gått unna i svingan»

Hvordan har veien fra Frosta til Liverpool vært for «Eddi» som har en drøm om å få spille for sin yndlingsklubb Liverpool FC i Premier League?
Om noen år vil vi få svar på dette.
  Edvard er født 23. januar 2001 på Frosta i Nord-Trøndelag, det vil si han er født i første halvår, derfor kommer han innenfor begrepet den relative alderseffekten som er det mest kjente kriteriet for selektering inn mot aldersbestemte landslag.
   Edgar har spilt aldersbestemt fotball for Nesset fotballklubb (5. div) og deltatt på sone/kretslag for NFF Trøndelag siden han var 12-13 år.

Kontroversiell trener på Frosta

Edvard er blitt trent av Neset-trener Roger Lein helt siden fireårsalderen, og ifølge ham selv har han hatt en kontroversiell måte å trene barn og unge på. Treneren har utvilsomt hatt en viktig rolle i utviklingen av Tagseth, noe som kommer frem i en dokumentar(video) som trønderavisa har laget om den talentfulle spilleren.
(link til slutt i denne i artikkelen)

Roger Lein 2Bilde: Trener Roger Lein har trent Edvard siden han var 4 år Foto:FRA TRØNDERAVISA SIN VIDEO.

Har gått Landslagsskolen

Han debuterte på G15-landslaget for over et år siden, 24. april 2016 (8 kamper)
Han spilte sin første kamp for G16-landslaget 8. mars 2017 hvor han til nå har spilt 6 kamper.
To måneder senere,  4. mai  debuterte han for G17-landslaget med 3 kamper så langt, han skal vel spille flere landskamper nå utover høsten.
Edvard er vel en av de første som er «uteksaminert» fra NFF sin nye Landslagsskole/Sportsplan og som på rekordtid tatt hurtigsteget oppover ved å ha debutert for U18-laget til Liverpool i disse dager.

Sportsplan NFF

«Han er nesten skremmende komplett»

– Edvard er et ekstremt talent, han er lenger fremme enn det Martin Ødegaard var på. Det blir farlig å si, men han har veldig mye av det Ødegaard hadde og litt mer. Han er nesten skremmende komplett til å være så ung, forteller NFFs talentsjef og sjef for landslagsskolen/Sportsplan, Håkon Grøttland til Dagbladet.no.
Grøttland har fulgt Edvard fra sin første Statoilsamling og gjennom de ulike nevnte landslag så langt.
  Grøttland og G15-landslagstrener Gunnar Halle er samstemte om at Edgar trolig er den beste spilleren som har vært inne i NFF-systemet i nyere tid. Den anvendelige, offensive ballvirtuosen har blitt god etter å ha startet å arbeide målrettet med tekniske øvelser allerede som fir-åring - hjemme i en låve som pappaen hadde omgjort til en kunstgresshall.
  Og Halle legger til:
  – Han er et fantastisk talent. Det viktige nå er at både han og de andre vi har på laget er jordnære. Det krever mye for å bli best. Men jeg har god tro på ham. Edvard er fantastisk flink til å sette fart, gå forbi folk og skape ubalanse. I tillegg er han både lærings- og treningsvillig, sier Halle, den tidligere Leeds-backen til Dagbladet.no
• Les mer om denne saken «Han er nesten skremmende komplett» i Dagbladet.no 

Inngikk avtale med Liverpool som 14-åring

Edvard Sandvik kontrakt privat fotoBilde: Her skriver Edvard Sandvik Tagseth under sin første kontrakt med Liverpool. Foto: PRIVAT

Allerede i 2015 inngikk Edvard en prekontrakt med Liverpool FC hvor han skulle fortsette å spille på Frosta frem til han var 16 år, for deretter flytte til Liverpool og slutte seg til akademiet i 2017. Først da kan han skrive en proffkontrakt som da gjelder frem til 2019, dette ble gjort nå i sommer. Planen var da å kunne dra over til Liverpool delta på treninger en gang i måneden eller når dette måtte passe med skolen. Nå er han etablert i egen leilighet i Liverpool.
  Før dette hadde det vært meget stor interesse for det dette «stjernetalentet» fra Frosta og han ble invitert innom Manchester City, Manchester United, Everton og Ajax men valget falt til slutt på sin «yndlingsklubb» Liverpool.
Les: på Trønderavisa.no Her kan du lese mer om den avtalen

Signerte avtale med giganten Nike

Det er vel ikke mange 14 åringer som får inngå utstyrsavtale med Nike, men det viser at de har stor tro på «Eddi» fra Frosta.
  Avtalen går over fire år fra 2015-2019, med opsjon på ytterligere to år. Avtalen sikrer stortalentet fra Frosta nærmest fri flyt av fotballsko, en større sum å handle klær og annet utstyr for årlig, i tillegg til en pengesum. Summen vil etter det  Trønder-Avisa kjenner til å øke etter hvert som Edvard blir eldre, avhengig av hvor han spiller.
Her kan du lese mer om den avtalen på Trønderavisa.no

Agentavtale med Solbakken

I mai 2017 inngikk Edvard avtale med den kjente og rutinerte agenten Jim Solbakken.  Jim Solbakken ser fram til å samarbeide med 16-åringen og familien.
  – Edvard er ekstremt spennende. Han skal ut på en reise som blir veldig kjekk, men også knalltøff. Han trenger en med min erfaring, og dette er noe jeg har gjort mange ganger før, med spillere som King, Eikrem og Dæhli for å nevne noen. Er det noe jeg kan, så er det dette, og jeg ser fram til å følge opp Edvard og bidra til at han får en best mulig utvikling, sier Solbakken til Trønderavisa.

• Les mer om denne saken på Trønderavisa.no

Hadde håpet på Rosenborg

Spillerutvikler Tarjei Smågesjø i NFF Trøndelag hadde helst sett at 14-åringen hadde gått til utlandet via Rosenborg, men har ingen problemer med å forstå valget.
  – Dette er stort for Edvard og jeg ønsker ham lykke til i England, Jeg håper virkelig han lykkes, sier Smågesjø til Trønderavisa.no som har fulgt med frostingen i flere år. 

Oppsummering av denne eventyrlige ferden fra Frosta til Liverpool

For at hele denne «reisen» har vært mulig for den unge gutten på fra Frosta, og for at andre skal kunne gå rundt å ha samme drømmen, er det på sin plass å forsterke hva som ligger bak dette.
Noe av det aller viktigste er spesifisitetsprinsippet
«det du vil bli god til må du øve mye på» det vil si trening, terping, øving og atter øving noe Edvard har gjort stort sett døgnet rundt på Frosta. Eller på trøndersk; "Det e itjno som kjæm tå sæ sjøl".
  Debatten rundt at unge spillere går for tidlig til utenlandske akademier lar vi ligge denne gangen.Men en ting er vi sikker på, han vil bli tatt godt vare på. "Eddi" vil få få topp kvalitet i sin videre spillerutvikling, Liverpool FC planlegger å bruke 50 millioner pund på å oppruste akademiet i Kirkby for å lage et felles anlegg for akademiet og førstelaget og som vil bli ferdig til 2019. Kanskje går drømmen om Premier League spill i oppfyllelse da?
Se bilder/video av anlegget her
Klikk bilde og inn på Trønder avisa.no og se denne flotte dokumentaren om talentet «Eddi» fra Frosta, kanskje når han drømmen om å få entre Anfield en gang i fremtiden.
Slik ble «Eddi» god nok for Liverpool

Eddi videobilde 2-- annonse --