-- annonse --
Nyheter
NFTs MANN: Norsk Fotballtrenerforenings PR-mann Ronny Geson Gunnarsson var tilrettelegger for trenerturen til England i regi SvFF. Her sammen med Burton-manager Nigel Clough og hans innleide nordmann, Martin Samuelsen. Foto: Privat
Gjest
Av Olav Harry Østby, Tydal IL fotball

Torsdag den 8. mars satte jeg kursen mot England og Manchester. Bakgrunnen er at jeg trenger noen EtU-timer for å fornye min UEFA B Lisens som fotballtrener. Gruppen som reiser består av trenere fra Island, Finland, England og Sverige, i tillegg til meg fra Norge. Jeg har tenkt på en slik tur i mange år, men det har liksom ikke klaffet helt. Nå var muligheten der, med et spennende fem dagers program i England sammen med et svært trivelig reisefølge.
  Grunnet flyforsinkelser ankom jeg Manchester først ved 22 tiden torsdag kveld. Gjengen var da på besøk hos Peter Barnes og Tommy Both. Som jeg forsto, det hadde vært en aldeles fortreffelig aften.

St. George´s Park

Fredag var det tidlig avreise til St. George’s Park National Football Center, FAs gedigne fotballsenter at par timers kjøring sør for Manchester. Det var en fantastisk dag, der vi fikk utmerket guiding og god innsikt i senterets fasiliteter og tilbud. Hit kommer alle Englands landslag i tillegg til flere av Europas beste klubblag for å bo og trene. Også europeiske landslag tar senteret i bruk i forbindelse med landskamper. Mot slutten av oppholdet fikk vi gleden av å møte Burtons manager Nigel Clough og hans norske innlånte spiller Martin Samuelsen, som fortalte litt om hverdagen i denne klubben. Burton kjemper for sin eksistens i Championship og trener på St.Georges Park, da laget ikke har egen treningsbane. Vi fikk også se hvordan de trener, og fredagens trening var en typisk «prematchtraining».

Etter besøket drar vi direkte mot Anfield og U23 matchen mellom Liverpool og Manchester United. Liverpool tar føringen med 1-0 foran The Cop til vill jubel. Denne kvelden er alle tilskuerne samlet på denne tribunen. Manchester United snur matchen og vinner 1-2 etter en god andre omgang.

Toppkamp

Selve rosinen i programmet kom på lørdagen, Manchester United – Liverpool i Premier League. Vi er tidlig på plass utenfor stadion. Selv får jeg skubbet meg inn på «The Trafford» to timer før kampstart. Stemningen er helt utrolig med kampsanger, dansing på bordene, stappfulle pissoirer og øl i litersglass. En skulle tro at de aller fleste var briter, men etter noen samtaler med folk rundt meg, så finner jeg raskt fem-seks danske venner, tre-fire svensker, noen norske og endelig fire fra Island. De er ihuga ManU-fans og er utrolige optimister før matchen. Jeg forteller at mitt lag i England har vært Chelsea helt siden 1967, noe de knapt tror! Chelsea var da ingen engelsk stormakt på den tiden.

Vel, det startet med FA Cupfinalen i 1967. Tottenham slo Chelsea 2-1. Det var den første engelske matchen jeg så på TV. Chelsea var best, syntes jeg, men Spurs vant kanskje fortjent. Fra denne dagen har jeg vært en av De Blå. Mange tunge år fulgte, men lyspunktene fantes også. FA Cupfinalen i 1970 mot Leeds endte med triumf etter omkamp. Året etter ble Real Madrid banket i finalen i Cupvinnercupen, også det etter omkamp. En av målscorerne her var Peter Osgood, en av Chelsea’s virkelige store helter. Etter cuptriumfer på 90-tallet tok det virkelig av i 2005 sesongen da Jose Mourinho’s mannskap skaffet klubbens andre ligatittel i 100-årssesongen. Derfra har The Blues vunnet ligaen enda tre ganger, Champions League i 2012 og Europaligaen i 2013. Et utrolig minne fra 2012: jeg var sammen med min familie på restaurant i Tyrkia da finalen i Champions League ble spilt. Det morsomste med det var at 90 % av kundene denne kvelden var tyskere, ja det var akkurat Bayern München som ble slått på deres egen hjemmebane denne kvelden - fantastisk ! En mann jublet, resten fortvilte.

Akademibesøk

Søndagen besøkte vi Etihad Stadium i Manchester. Det var fantastisk å se hvordan alt var tilrettelagt der. Trevor Todd, Junior Academy Manager viste oss rundt på dette imponerende anlegget. Manchester City spilte G8 og G10 kamper mot Stoke. Nærteknikk, blikk og pasningsdyktighet var direkte imponerende. Det var et moment som virkelig slo meg denne dagen. Den engelske direkte, kompromissløse spillestilen er nok en saga blott. Nå går det på ballbesittelse, spill på små flater, veggspill med to-tre spillere involverte og lite langpasninger og duellspill. Ser man på historien så lurer jeg litt på en ting – kan engelske lag bli like dyktige på trekanter i kjapt tempo som spanske lag? Vel, jeg tviler, men det er tydelig hvilke nasjoner som er forbilder, også for engelske unggutter.

Spillere fra 3 år og oppover kunne delta her på Etihad. Ingen kunne kontraktsbindes før i tenårene, men tanken er klar, de beste skal tidlig knyttes til klubben. I den norske modellen er dette ganske utenkelig, men vi er muligens litt gammeldagse her?

Mandagen inneholdt en tur til akademiet i Blackburn. Noe helt annet enn Etihad, men også her var det en klar filosofi om hva de ønsket. Fasilitetene vesentlig enklere, men folkeligheten og personene desto sterkere. Vi fikk en minnerik dag også i Blackburn, og det var synd at matchen vi skulle se denne kvelden, Blackburn U23-Newcastle U23 måtte utsettes på grunn av masse regn. I stedet benyttet vi anledningen til å se Stoke-Manchester City på TV, nok en trivelig aften med svært trivelige kolleger.

Tirsdag vendte vi nesen hjemover, og jeg vil først og fremst takke våre svenske venner, med Mikael Lindgren SvFF i spissen, som arrangør av turen, og i tillegg vil jeg nevne Fotballkonsulent Ronny Geson Gunnarsson i Norsk Fotballtrenerforening. For et kontaktnett den mannen har, og ikke minst hvilken fantastisk personlighet han er. Tusen takk til alle som deltok, det ble en kjempefin opplevelse for den «enda normannen».

EnglandDeltakereBLACKBURN: Artikkelforfatter Olav Harry Østby og flere av de andre turdeltakerne fra besøket hos Blackburn Rovers. Foto: Privat

-- annonse --