-- annonse --
Nyheter
STOLT AKADEMI: Tottenham har et nytt og flott akademi og treningsanlegg i nord-London, og sportslige resultater det er all grunn til å være fornøyd med. Gary Broadhurst snakket om klubbens utviklingsfilosofi til norske trenere. Foto: IVAR THORESEN
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

 

  • Denne artikkelen stod først på trykk i NFTs medlemsblad Fotballtreneren, nr. 1/2015.

Da Tottenham slo Chelsea 5-3 i Premier League i 2014/2015-sesongen var det fem spillere på laget som hadde gått gradene gjennom klubbens eget akademi. 
  Det er god betaling for langsiktig, tålmodig og hardt arbeid ut fra en filosofi om at individets utviklingsmuligheter står foran alt gjennom det meste av utviklingsløpet.
  – Uansett hvem vi spiller mot, så vil vi aldri endre stil, identitet eller filosofi bare for å vinne en kamp. For å lære å vinne, må vi lære oss hvordan det er å tape, sier Gary Broadhurst.
  Han er hovedtrener for aldersgruppa 7-11 år på Tottenhams akademi i nord-London, og snakket om klubbens utviklingsarbeid for deltakerne på Trenerforeningens trenertur til London i januar 2015.

Må få tid

For å fange opp flest mulig, og for at flest mulig skal få både én og to sjanser, har Tottenham både skyggetropper og utviklingssentre rundt i sitt naturlige nedslagsfelt nord i London for de aller yngste spillerne – U9 til U11, i tillegg til de 15-16 spillerne pr. årskull som til en hver tid er innenfor dørene på akademiet.
  – Ingenting av det vi gjør er resultatdrevet. Og alle er ikke klare samtidig. Spillerne må få tid, og gjennom vår modell får de en ny sjanse om de ikke er helt der oppe i første forsøk, sier Broadhurst.

Alt med ball

I et utviklingsmiljø der all trening foregår med ball er Tottenham opptatt av å skape et miljø bygd på tillit, der spillerne kan øve uten å være redd for å gjøre feil eller få kritikk, hvor de skal gis selvtillit og samtidig oppfordres til å bli uavhengige, ta noen sjanser og tenke kreativt som spiller.
  – 50% av treningene foregår innenfor komfortsonen, 25% av tida får spillerne utfordringer som tvinger dem ut av sonen og ut i nytt og ukjent terreng, mens 25% foregår med utfordringer de behersker fullt og helt – og hvor de kan dominere.
  I tillegg dyrker de den lokale profilen. U21-troppen til Tottenham består for øyeblikket nesten utelukkende av engelske spillere, og veldig mange av dem kommer fra nærmiljøet.

SpursAllpressALLPRESS: NFT- og Norgesvenn John Allpress (til høyre) åpnet dørene ved Spurs Lodge i Enfield for NFTs trenertur for drøyt to år siden. Foto: IVAR THORESEN

-- annonse --