-- annonse --
Nyheter
POPULÆRT: Gatefotball gir livet mening for mange. Foto: NTB scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Noen hadde selvsagt spillt fotball i ungdomstiden og inn i voksenalder, og ønsket seg først og fremst et bedre «sosialt liv» utenfor rusmiljøet.
Det var Frelsessarmeen som tok tak i dette først og startet gatefotballen. Målsettingen med tiltaket var  først og fremst å få et liv å være rusfri i, her skulle alle få tilbud om å trene og spille fotball, og alltid være velkommen.

Gatelag over hele landet

Frelsesarmeens gatefotball ble etablert i 2005 og er en del av Frelsesarmeens rusomsorg. Målgruppen er hjemløse, rusavhengige, og andre marginaliserte grupper. Målet er å skape positiv vekst i spillernes liv gjennom fysisk aktivitet og sosiale samlinger.
  I dag er det etablert gatefotballag i Fredrikstad, Bergen, Oslo, Trondheim, Stavanger, Tønsberg, Kongsvinger, Larvik, Birkeland, Mandal, Stord og Vennesla. I Nord-Norge er tilbudet i gang i Harstad og Vadsø. De aller fleste klubber har både kvinne- og herrefotball og alle har meget kvalifiserte utdannede trenere. Blant annet var tidligere toppspiller trener for Fredrikstad fra oppstarten i 2011.
• Les mer om gatefotball her.

NM og eget landslag.

Fra 2007 er det blitt arrangert NM i gatefotball hvert år blant annet Trondheim, Stavanger, Oslo, Kristiansand, Bergen og Drammen og i 2017 ble NM arrangert i Tønsberg.
Det er også etablert landslag både for kvinner og menn som Frelsesarmeen har ansvaret for, og som årlig deltar i VM for «hjemløse», Homeless World Cup.
• Her kan du se en liten video fra NM i gatefotball.

Regler for gatefotball

Gatefotball spilles i ballbinger på 22 x 16 meter. Kampene spilles i 2 x 7 minutter med ett minutts pause. Maks fire spillere per lag på banen, tre utespillere og en keeper. Keeperen kan ikke score mål og kan ikke gå ut av «penalty area». Det er ikke lov å spille ballen tilbake til keeper.

VM for de «hjemløse»

Det offisielle navnet på VM i gatefotball er Homeless World Cup ble for første gang arrangert i Graz i Østerrike i 2003 det er arrangert hver år verden rundt siden den gang. Norge har deltatt i VM siden 2005.
  I 2017 var det Frelsesarmeen i Norge sin tur til å arrangere VM i Oslo. Det samlet over 700 spillere fra 50 nasjoner, fordelt på 70 lag som spille over 450 kamper. Det ble en storslagen fotballfest på Rådhusplassen hvor  Kronprinsesse Mette-Marit foretok den offisielle åpningen for de «hjemløse» som er fellesnevneren for disse spillerne som kommer fra ulike deler av verden.  Under Homeless World Cup er det kun et felles språk; fotballspråket som alle skjønner.
Hele arrangementet ble en fantastisk opplevelse både for deltakere og ikke minst publikum som fant veien til Rådhusplassen i VM dagene.
• Relaterte artikler: VM for hjemløse rører hele Oslo
• Her en liten video fra VM i Oslo 2017

Byttet ut amfetamin med fotball

I en NRK-reportasje rundt VM i Oslo laget de en artikkel rundt bakgrunnen til to av spillerne som deltok på VM-laget. Det var Ken Wick 47 år år narkoman, og Karoline Jeanette Bruun (24) som hadde vært et stort talent som håndballkeeper da hun var yngre, men hvor angsten hadde satt henne helt utafor slik at hun ikke turte og gå utenfor døra. Nå skulle de begge spille i VM.
  Vi tar med et lite utdrag fra denne NRK-artikkelen.

Sov på kirkegården

I 20 år levde Ken Wick som narkom an i Tønsberg. Han solgte narkotika, han stjal biler og motorsykler og sonte fengselsstraffer for det. Politiet var ofte etter ham siden de visste at han solgte. Han var oppe om natten og sov om dagen, på kirkegården.
  I januar 2016 var det nok. Han la seg inn på Vestfoldklinikken, en avrusningsklinikk på Nøtterøy. Samtidig startet han å spille på gatefotballaget. Etter et halvt år på klinikken var han klar for å starte et rusfritt liv ute blant andre. NRK.no.
Året etter ble VM spill.

Drømte om håndballlandslaget

Opprinnelig drømte Karoline Jeanette Bruun om å representere det norske håndballandslaget, for hun var god som håndballkeeper og kom nesten med på ungdomslandslaget. 18 år gammel flyttet hun i sin egen leilighet, hadde lærlingjobb i barnehage og skulle klare seg selv, men det gikk ikke så bra som hun hadde planlagt.
-Det ble mye drikking og festing. En lang stund hadde jeg problemer med at jeg ikke klarte å sove, og da spiser jeg ikke bra heller. Etter hvert fikk jeg angst og depresjon, sier Karoline i NRK.no Det endte med at hun ikke turte å gå ut av huset alene.
Men så endret livet seg og hun klart å snu den negative utviklingen. Hun fikk hjelp av aktivitetstilbudet Sidebygningen i Tønsberg til å skaffe seg et nettverk og ha noe å gjøre og i 2016 startet hun å spille fotball, og nå studerer hun for å bli helsefagarbeider.
  – Når man kommer fra et mørkt sted er det utrolig deilig at man blir sett og at folk oppriktig bryr seg. Fotballen har først og fremst vært en stor selvtillitsboost. At man mestrer noe og samarbeider med andre mennesker. Jeg har fått igjen veldig mye selvsikkerhet, og føler at jeg er verdt noe sier hun til nrk.no.

Støttet av en av de rikeste

Da Fredrikstad hadde startet sitt gatefotballprosjkt rundt 2012 kom en av Norges rikeste Johan H. Andresen jr. på banen for å støtte dette flotte tiltaket. Han er god for over 11 milliarder kroner, mer enn både Olav Thon og Kjell Inge Røkke. Hans selskap Ferd eier eller kontrollerer selskaper med 15.000 ansatte, i følge TV 2
  – For meg, min familie og for Ferd er dette en annen måte å skape verdier, kanskje en helt ny retning. Det er veldig givende og dedikasjonen til disse fotballspillende rusmisbrukerne er rørende, sa Johan H. Andresen jr. til TV 2.
  – Jeg hadde hørt om tilsvarende opplegg gjennom andre prosjekter vi er engasjert i innen sosialt entreprenørskap, så jeg visste att dette ville funke. Klart vi stilte opp. Og i forhold til hva vi bruker av penger på rusomsorg er dette peanøtter, sier Andresen til TV 2.
  – Jeg håper at alle klubbene i Tippeligaen og Adecco etablerer slike gatelag, sa Andresen ril TV 2 i desember 2012.
  Han tror et slikt initiativ vil gi positive resultater også økonomisk for klubbene etter hvert.
  – Fotballag trenger sponsorer, og sponsorene er ikke bare ute etter tabellposisjoner og å vise frem logoen. Det handler om verdier. Norske toppklubber kan på denne måten vise at de står for noe mer enn fotball i sine nærmiljøer. Det tror jeg sponsorene vil være interessert i å identifisere seg med, mener multimilliardæren i sin samtale med TV 2.
• Les mer om hele denne saken på TV2.no

Fotballstiftelsen

Fotballstiftelsen er en ideell stiftelse med formål å skaffe midler og yte støtte til fotballklubber i de to øverste divisjonene på dame- og herresiden, som driver fotballag for rusmiddelavhengige. Stiftelsen har en visjon er et bedre liv med flere dager uten rus
– gjennom fotball, felleskap og glede
Verdier: Modig, respekt, fellesskap, glede
  Fotballstiftelsen er et viktig prosjekt som har vokst siden oppstarten i Fredrikstad i 2012, hvor Asker og Stabæk fulgte på allerede i 2013 og nå bare øker det på. Det har vært helt avgjørende nå å få på plass en som, kan jobbe full tid med dette, understreket styreleder Lindmark som nå er byttet ut med
  Fotballstiftelsen driver gjennom toppklubbene i Norge et lavterskel tilbud for rusavhengig rundt om i landet. Det serveres mat, snakkes om ernæring, det å være en del av noe, det samarbeides med NAV og drives fotballaktivitet på dagtid igjennom hele året.
Eliteserien og Obosligaen har tatt et felles samfunnsansvar ved å etablere gatelag for rusavhengige. Fotballstiftelsen er en ideell og livsnøytral stiftelse som leder og gir støtte til toppklubbenes gatelag. Stiftelsen ble etablert i 2015 av deltakerklubbene Vålerenga, Viking, Asker, Fredrikstad, Brann, Haugesund og Stabæk.

Stiftelsen styrer i dag hele 12 klubber: Fredrikstad, Vålerenga, Lillestrøm, Stabæk, Asker, Strømsgodset, Sandefjord, Odds Ballklubb, IK Start, FK Haugesund, Viking, Brann.
• Les mer om Fotballstiftelsen.no

• Les også: Arendalstidende.no Fra narkobunn til fotballtopp, "hun ville bare dø"

 

GatefotballMetteMaritVM-ÅPNING: Kronprinsesse Mette-Marit åpnet VM i gatefotball for bostedsløse på Rådhusplassen i Oslo i 2017. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

-- annonse --