-- annonse --
Nyheter
UNGE TALENTER: Tottenham Hotspur sitt U14 lag deltok i Ove Helgesen Trophy i Fyllingsdalen, men nådde ikke målet om å vinne turneringen. Men deres lag var likevel imponerende ferdighetsmessig. Foto: Fotballtreneren
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

I løpet av 2016 og 2017 har Fyllingsdalen FK lykkes med å få på plass en internasjonal eliteturnering, utenom økonomisk bistand fra verken Norges Fotballforbund eller Norsk Toppfotball. Turneringen har fått navnet «Ove Helgesen Trophy» og er oppkalt etter klubblegenden Ove Helgesen som gikk bort i 2014.

- Tilbakemeldingen fra deltakere, trenere og ledere har vært kjempebra. Husk at dette er klubber som er vant til å delta i store turneringer, så det er klart at slike tilbakemeldinger varmer.

John Are Brue er turneringsleder for Ove Helgesen Trophy i Fyllingsdalen, men kan ennå ikke hvile på laurbærene før jenteklassen er avsluttet lørdag.

Imponert

Ove Helgesen Nikkeprisen 2013HEDRES: Den avdøde idrettslegenden fra Fyllingsdalen, Ove Helgesen, er blitt hedret av FK Fyllingsdalen ved å få den internasjonale fotballcupen "Ove Helgesen Trophy" oppkalt etter seg. Helgesen ble tildelt Nikken-prisen fra Norges Fotballforbund i 2013, året før han døde. Foto: Digitalsport

Undertegnede var tilstede under turneringen tirsdag og onsdag denne uken. Varden er ett fantastisk anlegg for en slik type turnering. Godt spillerunderlag, kompakt og ikke minst kort vei mellom banene for å se de ulike lagene i aksjon. Når været i tillegg virkelig viste seg fra sin beste side, ble det en opplevelse å se unge og lovende guttespillere i aksjon.

Fulgte Tottenham

Turneringsledelsen hadde lykkes med å få en rekke utenlandske lag til turneringen, og dette er selvfølgelig med på å sette en spiss på det hele. Jeg benyttet anledningen til å følge Tottenham, selvfølgelig av faglig nysgjerrighet. – Hva er det som gjør at en slik klubb kommer til Bergen og hvorledes bruker de denne turneringen som ett verktøy i deres talentutvikling?

John Allpress (som jeg har kjent siden 1990, da han var undertegnedes instruktør på ett trenerkurs i England!) var ansvarlig leder/trener for troppen, og det ble naturlig ett hyggelig gjensyn med han.

– Vi jakter denne type turneringer, men ikke p.g.a. det sosiale rundt den, først og fremt for å få tøff og god matching mot en type lag som vi ellers ikke møter hjemme. I tillegg tar vi gjerne med en rekke underårige spillere, slik at utfordringen blir større.

Jeg hadde gleden av å se Tottenham spille seminfinalen mot CSKA Moskva tirsdag kveld og bronsefinalen mot Talent Sandnes onsdag, og måten de spilte fotball på, imponerte meg. De var uheldig som ikke nådde finalen, fordi de spillemessig var bedre enn russerne. Og når noen av de mest lovende spillerne både var 11 og 12 år, lot jeg meg blende av ferdighetene deres.

Mange storklubber

Eliteturneringen ble arrangert for første gang i fjor, da med 18 lag. I år har det vært 42 lag som har vært i aksjon på Varden. Blant disse lagene er spanske Malaga, russiske CSKA Moskva, polske Legia Warszawa og engelske Tottenham og Fulham.

CSKA Moskva og FC Midtjylland møtes i finalen for 13 åringene (født i 2004). Russerne vant 2-0. Fulham slo Team Sogndal 1-0 i finalen for 15 åringene (født i 2002).

Les mer om Ove Helgesen Trophy her.

-- annonse --