-- annonse --
Nyheter
HOVEDTREKKPLASTER: Forventningene var store når tidligere Juventus Manager Massimiliano Allegri entret podiet, og de ble innfridd. Foto: Reidar Schjei
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

President for AEFCA, Walter Gagg åpnet symposiumet på sedvanlig vis, ønsket alle delegater velkommen og presenterte et meget høyt faglig program for de fire dagene i Polens hovedstad Warszawa.

Faglig progam, sightseeing, landskamp og sosial samhandling

Det var også satt av tid til landskampen mellom Polen og Nord Makedonia på den praktfulle Narodowy National Stadium, som ble benyttet under EM i 2012. Det ble også tid for sightseeing med sosial sammenkomst i den historiske byen som ble grunnlagt i 13. århundre
Norsk Fotballtrenerforening var som vanlig repesentert med to deltakere under dette arrangementet; Einar Sigmundstad og Reidar Schjei.

Sammensatt hovedbilde OKMØTEPLASS: AEFCA hadde lagt sitt årlige trenersymposium til historiske Warszawa, med utveksling av fagkompetanse og sosial sammhandling mellom gode trenerkolleger. Foto: Reidar Schjei

Internasjonale profilerte innledere

Symposiumet hadde samlet et titalls kjente innledere til ulike fagtemaer.
Her kan nevnes de mest kjente profiler, som franske Gèrhard Houllier, tidligere manager i Liverpool, nylig avgått Juventus-manager (2014-2019) Massimiliano Allegri og tidligere manager i Premier Leauge Allan Pardew.
Tyskeren Peter Schreiner, tidligere kjenning på vårt Cupfinaleseminar bidro også med sitt fokus på scoringstrening.
Den Italienske legenden Carolina Morace, tidligere fotballspiller og nåværende fotballtrener.  Morace er blant Italias mest framgangsrike kvinnelige fotballspillere. Hun har 18 år på landslaget med 150 landskamper og 105 scoringer. Tar med at Morace i 2009 tok over Canada sitt landslag etter Even Pellerud.
Til stede var også Stanislav Cherchesov (56 år), tidligere fotballspiller/keeper på russiske klubb- og landslag , nå Russlands A-landslagsjef fra 2016- . Han har også vært trener for Legia Warszawa.

Ellers stilte det polske vertskapet med representanter fra sitt eget fotballforbund, som presenterte sin utdanningsmodell for trenere, bygd på UEFA sine krav.
Dariusz Mioduski President of Legia Warszawa ga oss et godt innblikk i klubbens historie og utvikling frem til i dag. 

Peter Schreiner okSCORINGSTRENING: Tyskeren Peter Schreiner presenterte sitt konsept for individuell trening av «Strikers». Schreiner har tidligere deltatt på Cupfinaleseminaret. Foto: Reidar Schjei

Dagsaktuelle fagteamer

Det var et tettpakket program fra morgen til kveld som hadde fokus på mye som har skjedd i internasjonal fotball i nær fortid. For eksempel ble årets VM for kvinner satt i fokus, hvor Carolina Morace presenterte en omfattende teknisk analyse av VM laget av FIFA. Det norske kvinnelandslaget ble faktisk nevnt i forbindelse med sin «høye gjennvinninger av ballen»  i turneringen (se bildet)

Presentasjon Carolina ferdig okFIFA-ANALYSE : Den Italienske Legenden Carolina Morace ga forsamlingen en FIFA analyse av kampene i VM. Foto: Reidar Schjei 

«Det enkle er ofte det beste»

Avgått Juventus-manager (mai 2019), Massimiliano Allegri imponerte stort med sin korte (30 minutter) entydige, enkle og klare filosofi. Han innledet med at fotball er «verdens enkleste idrett» , da må vi ikke bli for akademisk og gjøre det for vanskelig, så vi ikke forstår hva vi holder på med.
Han fremhevet at ingen kamp er helt lik, når Pierlo var ute på grunn av skade, er det ikke mulig å erstatte en slik spiller på denne plassen, dette krever en omstilling av det relasjonelle rundt den som kommer inn, ofte endres også spillemønstret,  en gang benyttet Allegri 4 spisser samtidig.
Da Ronaldo kom, endret spillemønstret seg straks , det ble behov for spillere som kunne spille Ronaldo god for å utnytte hans spissferdigheter. Igjen presiserte Allegri at hver kamp lever sitt eget liv, hver eneste kamp må du være klar for uforutsatte hendelser og ta grep.
Det er til enhver tid tilgjengelige spillere som danner spillemønstret, dette må være fleksibelt.  Igjen var Allegri klar, tydelig og engasjert Italiener, med simultanoversettelse til engelsk.
Dette fikk til slutt en beskjeden trønder til å driste seg til å gi ham en kort positiv feedback ved å sammenligne han med- og vise et bilde/sitat av Albert Einstein. Det satte han stor pris på og følte seg beæret, og med et stort smil tillot han en selfie.

Allegri og Einstein OKBEÆRET: Massimiliano Allegri ble beæret over å bli sammenlignet med Albert Einstein. Foto: Privat

Håndtering av dagens unge spillere

Vi velger å ta med et kort utdrag av det 45 minutter lange  intervjuet med den tidligere engelske Premier Leauge-spiller og -manager Allan Pardew (58), som har vært manager i Reading, West Ham, Charlton, Southampton, Newcastle og avsluttet i Crystal Palace i 2016.
Allan tok utgangspunkt i spillere født på 90-tallet og sammenlignet med de som er blitt født etter 2000 og som skal løfte engelsk fotball til nye høyder i årene fremover. Fokuset ble derfor satt på hvordan håndtere den nye generasjonen av spillere.
Pardew var klar på at man som manager er nødt til å møte spillerne der de befinner seg i dag og ikke møte dem med «fortidens» krav. Managere må skjønne at omverden har endret seg kraftig de siste 20 årene.
En må vite at spillernes psykoligiske profil har endret seg, de er også langt mer opptatt av sosiale medier, livsmønstere har endret seg, alt dette gjøre at coachingrollen også må tilpasses i forhold til alt dette.
Han var også innom hvordan teknologien har endret seg med lynets hastighet.
Hvor mye av tiden går med til å analysere alt man utretter på feltet og i kamper, og hvordan manager og trenerteam, sammen med spillere bearbeider alt underveis og i ettertid. Analyser gjøres fortløpende under kamper, og formidles på øret til trenerteamet, også spillere i pausen.
Mye kommunikasjon med spillere foregår blant annet med mobiltelefon så her må managere følge med « i timen». Det å håndtere et pågående media kjør er også en stor utfordring i dag.
Høye lønninger er også noe som gjør noe med unge gutter som kan miste fokus på «utvikling» hvor man blir mer opptatt av ting som ikke har med fotball å gjøre. Her har akademiene en meget viktig jobb å gjøre i «oppdragelsen» av unge spillere.
Uten ytterligere kommentarer var Pardew også innom det ytre press på dagens fotballspiller? (foreldre, agenter, familie/venner osv.) og hvordan integrere de unge spillere i en Premier League tropp?
Han kom også inn på hva er de mest interessante taktiske trendene i Premier League i øyeblikket?
I dagens fotballverden, vil du forme spillere til å passe din taktiske system eller vil du tilpasse ditt taktiske systemet best mulig til de spillere du har til disposisjon? Merk Allegri sin kommentar til dette.

Allan og Einar ferdigOKAKTUELL: Allan Pardew gjorde et godt inntrykk på NFT sin Hedersmann Einar Sigmundstad som godt kunne se for seg Allan på Cupfinaleseminaret enn gang i fremtiden. Foto: Reidar Schjei

Gjensyn med våre nordiske venner

Det er alltid trivelig å møte igjen våre nordiske trenerkolleger, dette blir en felles møteplass hvert år for utveksling av kompetanse og ikke minst sosial sammhandling.

Nordisk samling OKNORDISK SAMLING:   Bak fra venstre: Einar Sigmundstad fra NFT, rep. fra finske trenerforeningen, Jukka Vakkila , finske trenerforeningen, Reidar Schjei NFT,  rep. fra finske trenerforeningen, Frankie Jensen fra den færøyiske trenerforeningen, Sigurður Þórir Þorsteinsson fra den islandske trenerforeningen, Bjarne Christensen fra den danske trenerforeningen og rep. fra den finske trenerforeningen. Foran:  Kristján Gylfi Guðmundsson og Hákon Sverrisson fra den islandske trenerforeningen. Foto: Privat

 

-- annonse --