-- annonse --
Nyheter
NORDISK FOTBALL TRENERKONFERANSE 2017: Roger Gustafsson har sammen med Norsk Fotballtrenerforening og Eurotravel Sports etablert en ny møteplass for fotballtrenere i Norden. FOTO: Ivar Thoresen FOTBALLTRENEREN
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

Nå skal Roger Gustafsson helt og holdent konsentrere seg om å bidra til å videreutvikle og fylle Prioritet Serneke Arena på Kviberg i Gøteborg med spennende aktiviteter. Ett av de arrangementene Roger har bidratt til å få på plass er den Nordiske Fotball Trenerkonferansen som ble avholdt 27.-29.januar.

– Vi hadde ingen møteplass for spiller- og talentutviklere i svensk fotball, så når Norsk Fotballtrenerforening (NFT) kom med ett forslag i fjor om å skape en nordisk møteplass i arenaen, så vi dette som en mulighet. Jeg er overbevist om at vi sammen kan bygge NFTK til å bli en av de største og viktigste møteplasser for trenere i Norden!

Roger Gustafsson har sammen med undertegnede hatt ansvaret for å jobbe frem programmet for konferansen.

– Tematikken i januar var «Fra Nordisk ungdomsfotball til Champions League», og dette vil være den røde tråden for konferansen i årene som kommer. Trenere og spillerutviklere i Norden behøver å være dyktigere og smartere om klubber i Nordens kal konkurrere med de store klubbene i Europa.

Vet hva han snakker om.

Og Roger Gustafsson vet hva han snakker om. Ikke mange fotballtrenere i Norden har mer erfaring og kunnskap om spillerutvikling og kravene i den absolutte toppfotballen. Fra 1990 til 1995 ledet han IFK Gøteborg til hele fem seriemesterskap og ble Nordens ledende klubb med fast deltakelse i Europa-Cuper og Champions League. Etter seieren mot Barcelona høsten 1994 gikk IFK Gøteborg til kvartfinalen i Champions League. Den ble spilt i mars det påfølgende året. Allsvenskan hadde ennå ikke kommet i gang, da IFK tapte mot Bayern München. Enda en fantastisk prestasjon, mente de fleste. En klar feilkalkulering, syntes Roger Gustafsson. Han er fortsatt sikker på at IFK kunne ha vunnet Champions League det året.

- Problemet var at vi ikke hadde toppet formen til kvartfinalen. Jeg planla for at vi skulle være i best form i finalen som skulle spilles i mai. Ja, du synes kanskje dette høres helt vilt ut, men vi var så utrolig sterke den gang.

Takket nei til alle

Etter at Gustafsson sluttet som A-lagstrener for IFK Gøteborg sesongen 1995, valgte han å bli igjen i klubben som ungdomstrener. Han satte nytt fokus på spillerutvikling og skapte ett tilholdssted for satsingen - Änglagården. Som en del av spillerutviklingsplanen til IFK, utarbeidet de i årene 1996-1998 det store utdanningsprogrammet for ungdomsfotball "Fotbollens hemligheter" og spilte inn 10 videofilmer med øvelsesutvalg og filmsekvenser for bruk til trenere i det praktiske arbeidet på feltet. I tre år satt han i ett mørkt redigeringsrom med målsettingen om å skape et unikt utdanningsprogram for unge spillere

- Folk sa jeg var en skrulling, og det var jeg vel også. Men det har verdt hver eneste time!

Rettighetene til "Fotbollens hemligheter" ble etter hvert kjøpt opp av det norske selskapet Secrets 2 Sports, som har tilpasset innholdet nye og moderne plattformer som i dag brukes over hele verden. Ett av disse er «Treningsøkta» som Norges Fotballforbund har utviklet sammen med S2S.

Roger Gustafsson hadde ett kort innhopp som hovedtrener for IFK høsten 2002 etter at Stefan Lundin måtte forlate jobben. Han klarte å holde klubben i Allsvenskan etter kvalifiseringsspill mot Västra Frölunda IF. Etter dette gikk han tilbake til ungdomsvirksomheten igjen. For det er ungdommer og spillerutvikling som Roger brenner for. Som gammel skolelærer (fagområde matematikk), forstår han betydningen av systematikk og metodikk.

- Fotballen har endret seg stort siden 90-tallet. Et SM-gull nå er mer verdt enn tilbake i 1995. For at komme videre handler det om å finne riktig kultur for framtiden. Før kunne vi slå store klubber gjennom å løpe mer og være bedre organisert. Det kan vi ikke i dag. Det sentrale spørsmålet er: Hvordan skal vi spille for å overraske de store lagene i Europa igjen? Denne kulturen skapes blant barn og ungdommer, gjennom arbeidet til fotballtreneren.

Visjonæren

Som akademisjef etablerte klubbens sin ungdomsvirksomhet – Änglagården – på Kviberg i utkanten av Gøteborg. Dette ble ett av de første akademiene i svensk fotball. Forholdene var OK, men Roger ville gjerne forsøke å integrere skolegang inn i fotballutdanningen. Det var da ideen til Prioritet Serneke Arena begynte med diskusjoner med entreprenøren Ola Serneke, sjef i Serneke Group. Tanken var å skape en unik skole med egne treningslokaler for å gi ungdommer sjansen til å spille og trene fotball i en topp, moderne innendørs fotballhall.  

- Det som startet med en 23 000 kvadratmeter stor fotballhall endte opp som en multisportsarena på 45 000 kvadratmeter i sju etasjer, like stor som sju fullverdige fotballbaner!  

800 millioner ble regningen, men i dag er Prioritet Serneke Arena kanskje det flotteste multisportsanlegget i hele Norden.  Her finner man Aspero Idrottsgymnasium, Intersport, IFK Gøteborgs Fotbollsakademi, Blåvitts deleide skole, Änglagårdsskolan (ungdomsskole), restaurrant- og hotelloperatøren Sodexo, Nordic Wellness, Gøteborgs by (Idrott&Förening), Grunden Bois, IFK-Kliniken Rehab og Aktivitus testklinikk. I tillegg finnes det omkring 30 fotballbaner av ulike størrelse med gress eller kunstgress på utsiden.

Ingen pensjonist

29. februar fylte Roger Gustafsson 65 år. Etter å ha vært ansvarlig for IFK Gøteborgs fotballakademi siden 2002 overlot han ansvaret for akademiet til Jonas Olsson (tidl. trener i Sogndal og Ull/Kisa, red.anm.) ved nyttår.

- Jeg år nå over i en stilling i ett nystartet selskap mellom IFK Gøteborg og Eurotravel Sports AB, hvor min oppgave er å bidra til å gjøre arenaen mer kjent i og sørge for å utvikle spennende aktiviteter i den. Vi merker en fantastisk interesse for å komme til arenaen, ikke minst fra Norge.

Så pensjonist i tradisjonell forstand tenker Roger ikke å bli ennå. Han har levd ett langt liv i fotballen og engasjementet for fotball, ungdommer og trenere er ikke noe som slipper så lett.

IFK-profiler om Roger Gustafsson

Håkan Mild:

– Sveriges mest framgångsrike tränare i allsvenskan, det kan ingen ta ifrån honom. Han är en noggrann, enveten visionär med stort hjärta. Han har betytt otroligt mycket för oss. Många i min generation ska vara extremt glada att vi hade Roger.

Magnus Erlingmark:

– Han har gjort ett fantastiskt jobb, är otroligt ambitiös och noggrann.

Pontus Kåmark:

– Jag hade inte kommit dit jag kom om jag inte haft Roger som tränare. Och IFK Göteborg hade inte tagit lika många titlar om inte han hade varit på det sätt han är.

-- annonse --

Cron Job Starts