-- annonse --
Nyheter
LA MANGA SEMINARET 2017: Daglig leder i NFT, Teddy Moen og Lars Tjærnås har kjent hverandre i over 30 år og har begge en lang fartstid i ulike roller i norsk fotball. I denne artikkelen får vi litt mer innsikt i Tjærnås jobb som speider for eliteserieklubben Brann. FOTO: Teddy Moen FOTBALLTRENEREN
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

Likevel mener han at det er en god investering for Brann å ha han på plass.

– Vi ser etter primært norske unggutter som vi tro kan passe inn i den profilen som Brann har. Men vi er jo ikke i nærheten å ha de ressursene som de fleste andre klubbene har, for å knytte til oss. Likevel ønsker klubben å investere i speider-arbeidet og mener at det bidrar til å gi avkastning.

Lars Tjærnås (57) har vært fotballtrener i mange år på toppnivå, trener- og spillerutvikler, fotballkommentator i media, ekspert på TV og nå altså speider. Dessuten har han vært ett engasjert medlem i Norsk Fotballtrenerforening i alle år og forsøkt å ta del i det fellesskapet som foreningen tilbyr.

LMtjaernaasPÅ TRIBUNEN: Lars Tjærnås fikk anledning til å se en rekke kamper på La Manga.

- Det hender ofte at jeg savner å være trener, noe jeg måtte gi meg med på grunn av problemer med stemmen. Det er fantastisk å være på feltet og drive læring der, og å få en gruppe til å fungere. Det betyr likevel ikke at jeg har en trener i magen nå. Jeg er fantastisk heldig som har en jobb jeg brenner for. Mitt fokus er å gjøre en best mulig jobb for min arbeidsgiver Brann på det de har satt meg til å gjøre.

15 spørsmål og svar

1. Hva er din funksjon i Brann?

- Jeg er ansatt som speider, og jeg har vært det siden vinteren 2015.

2. Hvorfor er du som Branns mann på La Manga?

- Det er en uke hvor du får sett mange, unge spillere på kort tid. 12 kamper på 6 dager. En av fordelene er at du får sett samme spillere flere ganger, noe som korrigerer inntrykk av de du ikke har sett tidligere. Dessuten er det et sted der det er veldig fint å knytte kontakter med andre som har samme jobb, noe som er nyttig.

3. Hva håpet du å kunne se på La Manga?

- Håpet er alltid å kunne se noen som er både så gode og dessuten tilgjengelige, slik at de er mulige å hente. Men realistisk er dette en uke med enormt mange som er ute i samme ærend, og de aller fleste med betydelig tykkere lommebøker enn det vi - og andre norske klubber har. Et eksempel, Anderlecht var her med 4 speidere, og jeg tipper at et sted rundt 200 ulike klubber har vært tilstede.

4. Hvordan er scenen rigget for å vurdere å speide på unge spillere på La Manga?

- Den er veldig god. Korte avstander, mange kamper på få dager. Og dessuten en mulighet til å se lagene også på treninger hvis en vil det.

5. Hvordan er forholdet til andre speidere som er tilstede?

- Jeg har en god del som jeg kjente før jeg startet og har blitt kjent med enda flere etterpå. Jeg forsøker å ikke være lukket og ha store hemmeligheter selv, heller dele med andre om nødvendig. Selv om jeg ikke deler absolutt alt. Men det er mange med stor rutine og kunnskap som jeg lærer mye fra.

6. Hva slags kvaliteter hos spillerne som du ser etter for din arbeidsgiver?

- Vi har et sett med ulike egenskaper vi ser etter. Vi har både et spillestilsdokument og rollekrav i bunnen som danner basis. Samtidig er det viktig at ikke det styrer 100 % når en ser på såpass unge spillere. Dette er ikke ferdige spillere, men spillere som kan påvirkes, og som fortsatt har mye igjen å lære. Heldigvis.

7. Hvordan er oppsummeringen fra deg på hva du har sett denne uke?

- Det har variert mer enn jeg kan huske fra de samme turneringene senere år. Det har vært noen gode kamper og strålende spillere, men også kamper der jeg har følt at jeg har sett nesten en klubbkamp i stedet for en landskamp. Veldig generelt mener jeg for eksempel det var et enda høyere nivå på flere av lagene i fjor.

8. Plusser du vil trekke frem?

- For å holde oss til de norske lagene så er de stort sett på høyde med motstanderne her, som er land vi bør kunne sammenligne oss med. Det store plusset er at vi har sett et litt større spekter av ulike typer, ikke bare de små teknisk begavete midtbanespillerne som utmerker seg, men også spisser, forsvarere og keepere som holder god standard.

9. Minus du vil legge frem?

- Fortsatt de norske spillerne. Vi er svakere enn de beste en-mot-en defensivt, lager frispark der de beste bryter, og blir passert litt for lett. Jeg synes også vi sliter litt når kampene skifter karakter. Øyeblikkene når det kreves at vi tenker på en litt annen måte enn den vi har forberedt på forhånd. De beste løser sånne ting raskere enn det vi gjør, veldig generelt sagt.

10. Noen betraktninger rundt hvordan kampplanene blir lagt og gjennomført av de norske lagene?

- Det er vrient når en ikke er til stede og vet hva som blir sagt. Men i noen kamper synes jeg vi har startet litt for forsiktig, vært komfortable med å overlate mye ball og mye rom til motstander framfor å våge litt mer. Men det har også vært kamper der vi har gått rett i strupen på motstander, som G17 kampen mot Sverige og G19 kampen mot Portugal.

11. Hvordan vil du sammenlikne ferdighetene, fysikken og mentaliteten til de norske fremfor de fra andre land?

- Mentaliteten er strålende. Lojale, oppofrende og stabile også i motgang- generelt sagt. Fysisk er vi på høyde mtp. løpskraft og duellstyrke. Litt bak på hurtighet og balanse. Ferdighetsmessig varierer det mye mellom de beste og de svakeste på de norske lagene. De beste ligger ikke mye tilbake for de beste hos de fleste motstanderne.

12. Er det en krevende oppgave å være speider?

- Det er først og fremst gøy og interessant. Men det er krevende på den måten at vi ser etter spillere som er gode nok, billige nok og tilslutt tilgjengelige. Det er en kombinasjon der vi lett kan finne en eller to av faktorene, men alle tre samtidig, er krevende. Det er også sånn at vi skal ikke finne gode spillere, men potensielt gode Brann-spillere. Det er en viktig forskjell!

13. Hva behøves for å bli en god speider?

Evnen til å identifisere hva som er en god spiller. Men også bakgrunn til det som skiller en god spiller fra en god spiller i vår klubb. Derfor må en vite mye om vår filosofi, spillestil og tankegods. Dessuten må en brenne for jobben. Jeg ser fotball i veldig mange av døgnets våkne timer hver dag, og 99% av de du ser, blir det aldri noe av. Det er noe du må akseptere.

14. Hva vil du som tidligere topptrener oppfordre andre trenere til å gjøre, for at spillere skal «kunne vise seg frem»?

- Jeg tror trenere på seniorlag på høyt nivå først og fremst skal være opptatt av laget og resultatene der, så får klubben og spillerutviklere påvirke slik at enkeltspillere får et register av ferdigheter som gjør dem gode der de er. Og kanskje interessante for andre.

15. Hvordan går det med Brann i årets eliteserie?

- Vi gjorde en fantastisk sesong i fjor og hadde flyt og mye «stang inn». Såpass må vi innrømme. Det legger ett ekstra press på klubben nå, som det alltid vil være i Bergen. Jeg tror på en god sesong, og håper at Brann også i 2017 vil være med å teten av serien tilslutt.

LaMangaActionbildeSPENNENDE TYPER: Norge G19 i aksjon mot Irland under turneringen på La Manga. Lars Tjærås mener det er mange spennende typer også på dette laget med tanke på fremtidig norsk toppfotball.

Om talent og trening

– Tror ikke norsk fotballs utfordring er at talenter trener for mye. Tror heller: Vi trener A: Feil B: For dårlig C: Feil balanse trening/kamp.

Lars Tjærnås

Om Lars Tjærnås - Wikipedia

Kommentarer (0)

There are no comments posted here yet
-- annonse --