NY FOTBALLBOK: Forfatter André Vaaler sammen med Teddy Moen under lanseringen 14. mai. Foto: privat
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

DirekteRødtCoverUndertegnede var på plass på Kristiansand folkebibliotek mandag 14. mai da boka ble presentert av forfatteren og Cappelen Damm forlag. Jeg har kjent André Vaaler i en årrekke og vi har møttes på en rekke fotballbaner rundt om i Kristiansand. Som trener og lagleder hadde han en rekke år ansvaret for ett lovende guttelag i hjembygda si Torridal. André er opprinnelig fra Indre Østfold, hvor han allerede i 1984 debuterte på A-laget til Ørje IL. André er også tekstforfatter på Start-hymnen «Heltane fra Sørlandet», som fremføres før hver hjemmekamp for IK Start.

– Dette er en roman som handler om mange av de tingene som er viktig for meg i livet. Fotball, alt som skjer i ei bygd, det mellommenneskelige og hva ungdom er opptatt av.

– Det viktigste i bygda

Boka handler om 13 år gamle Jimmy Parkas som bor i den lille bygda Grønndal. Han sliter med det meste – bortsett fra fotballen. Det viser seg at mora har et alkoholproblem, og Jimmy har det ikke så greit hjemme. Bestevennen Mads og bestefaren Florian blir da viktige støttespillere.

– Fotballen er det viktigste i ei bygd, og gjennomsyrer mye av det som skjer. Det er sosialt, og skaper tilhørighet og stolthet over bygda. Det gjør at vi samles. På en fotballkamp i ei bygd møtes foreldre og barn på en måte man ellers ikke gjør, forteller André.
  – Dette er altså ikke en tradisjonell bok om fotball?
  – Nei. Men det er det som er utgangspunktet, og det som gjør at generasjonene begynner å snakke sammen. Det er for eksempel ikke så lett for meg å sette meg ned med 14-åringen min og snakke om følelser. Men dersom vi snakker om Manchester United, Start eller fotballaget hans, så kan vi få en kontakt som gjør at vi kan komme inn på andre ting.

Å utgjøre en forskjell

– Jeg ville skape en historie som utgjør en forskjell for fotballungdom. En fortelling som kan gjøre det mulig for flere å utvikle seg, trives i miljøet så man holder på enda lenger og om mulig ta steget helt til topps. I tillegg håper jeg at skole, klubb og vi voksne, som ungdommene omgir seg med, kan utfordre hverandre og legge forholdene enda bedre til rette, forteller André..

«Boka gjorde ordentlig inntrykk på meg. Fantastisk lesning!»
Erik «Myggen» Mykland

– Jeg sendte manuset til Myggen og var spent på om han ville bruke tid på å lese boka. Tilbakemeldingen fra han har vært en utrolig flott inspirasjon for meg.

• Mer om boka og intervju med Andre Vaaler på Metro SØR