PLANER FINNES: Det finnes skoleringsplaner fra NFF som sikrer god aktivitet for spillere i alderen 6-19 år, påpeker NFFs Øyvind Larsen i denne artikkelen. Foto: IVAR THORESEN
Øyvind Larsen
Utviklingsavdelingen barn og ungdom, NFF

Den utmerkede fotballmannen Torgeir Hoås etterlyser i artikkelen «Å bygge hus uten grunnmur», på fotballtreneren.no 18.09 blant annet:

«Hva om NFF hadde laget 5 kvalitetsøkter tilpasset ulike alderstrinn? Disse økt-planene kunne alle klubber fått tilgang til, og gjerne med en visuell gjennomgang av gjennomføring (for eksempel en videolink). Jeg tror det kunne løftet det generelle nivået på øktene i barnefotballen rundt om i landet. Som videre kan føre til at flere barn har et godt nok «fundament» til å bli en toppfotballspiller».

Nå er den laget for lengst. Lett tilgengelig også. I Treningsøkta.no. Både klubbene, lederne, foreldra, trenerne og spillerne har tilgang. Etter den «kravspekken» Torgeir ønska seg.

Tre tastetrykk - så finner dere for 6 til tolv åringene:
• 6 år: 6 x økter med fotball leker, Sjef over ballen og 2v2 eller 3v3.
• 7 år: 6 x økter med fotball leker, Sjef over ballen og 3 mot 3.
  -Nybegynner: 3 x økter med tema Føring – vending, Føring-finte-drible
  - Øvet: 3 x økter med tema Føring-finte-drible, Pasningsspill/ ballkontroll
• 8 år: Pasningsspill/ ballkontroll. 6 x temabaserte økter
  - Nybegynner: 3 x økter med tema Ballkontroll
  - Øvet: 3 x økter med tema Mottak/medtak, Pasningsspill
• 9 -10 år: 1A/1F og vi andre. 12 x temabaserte økter
  - Lett: 3 x økter med tema Mottak/medtak, Pasningsspill
  - Middels: 3 x økter med tema 1A og vi andre: Pasningsspill
  - Vanskelig: 3 x økter med tema 1A og vi andre: 1:1 til overtallsspill
  - Forsvarsspill (Nybegynner): 3 x økter med tema 1F og vi andre
• 11 -12 år: 1A/1F og vi andre. 12 x temabaserte økter
  - Lett: 3 x økter med tema 1A og vi andre: Mottak/medtak, Pasningsspill
  - Middels: 3 x økter med tema 1A og vi andre: 1:1 til overtallsspill
  - Vanskelig: 3 x økter med tema 1A og vi andre: Angrep på siste 1/3
  - Forsvarsspill (Øvet): 3 x økter med tema 1F og vi andre

Ungdomsfotballen har en tilsvarende plan.
  Jeg har vært prosjektleder for dette arbeidet. Basert på kunnskap fra toppfotballen, 20 års erfaring på feltet som trener i barne- og ungdomsfotballen, samt jobb med dette som fokus i krets og forbund. Med meg har jeg hatt Bo Gustavsson, med brei erfaring fra praksisfeltet. I tillegg knyttet vi til oss Hugo Pereira, RBK og Igor Aase, Vålerenga. Nettopp for å sikre oss en breiest mulig kompetanse inn i prosjektet.  NFFs skoleringsplaner utvikles kontinuerlig.

Her er linkene inn til:

Men den finnes. Den er lett tilgjengelig. Den er aldersmålretta. Den har ferdige økter. Den har progresjon. Den er temarelatert. Den presenteres i tekst, illustrasjon og gjennom video.
  Ut å øve. Det trenger både trenere og spillere – i kveld. Det skal jeg. To ganger.
  Lykke til!

PS! Innspill tas imot med stor takk.  Vi jobber kontinuerlig for å få den enda bedre. SAMMEN. Men start alltid med skryt i tilbakemeldinga. Da øker både motivasjon, trivsel, læring og utvikling.