-- annonse --
Nyheter
INNFRIDDE IKKE: Ada Hegerberg og de norske fotballjentene innfridde ikke i EM og må reise rett hjem etter gruppespillet med null mål og null poeng. Foto: DIGITALSPORT
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

EMSjogrenRETT HJEM: Det ble rett hjem uten mål og poeng for landslagstrener Martin Sjögren i hans første mesterskap som norsk landslagssjef. Foto: DIGITALSPORT– Vi har sluppet inn for enkle mål. Vi har hatt for stor avstand i forsvaret. Og vi har skapt for få målsjanser, sa landslagstreneren da han tirsdag formiddag møtte pressen for å oppsummere mesterskapet for Norges del – dagen etter 0-1 for Danmark og EM-exit etter en kamp Norge måtte vinne med tre mål for å ha håp om kvartfinale.

Tøft mesterskap

– Dessverre har vi hatt et tøft mesterskap resultatmessig og det er klart det er en skuffelse, uansett hvordan vi vrir på det. Det handler om resultater, der har vi mislykkes, sa landslagstreneren på pressekonferansen.
  – Vi har fått bra respons fra spillerne. Vi tror på det vi gjør, men dette blir noe vi må evaluere etter EM, fortsatte han i oppsummeringen etter tre målløse og poengløse EM-kamper.
  Norges nye svenske landslagssjef har fått til dels hard medfart i både media – og ikke minst på sosiale medier for Norges EM-innsats, og mange mener han har mislykkes med sitt prosjekt og må erstattes allerede nå, før VM-kvalifiseringen starter i september.
  – Dette er ikke mitt prosjekt, var Sjögrens svar på dette etter tapte mot Danmark, og minnet om at han var hentet til Norge av Fotballforbundet for å fornye en spillestil mange mente var utgått på dato.

Taper fordi gutta fortsatt ikke vil ha jenter som vinner

Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther mener Norges EM-innsats gjør at det er tid for selverkjennelse i hele den norske fotballfamilien.
  – Selvsagt har norsk idrett opplevd langt større fiaskoer enn det å tape tre kamper i et EM-sluttspill. For på tross av null mål og null poeng er det såvisst ingen krise i jentefotballen vår. Med 110 000 spillere er den Norges desidert største idrett, kvinnelandslaget kvaliserte seg enkelt til et sluttspill som gutta ikke har nådd siden 2 000, og de yngre landslagene presterer jevnt på et høyt nivå, skriver Sæther og fortsetter:
  Så langt er altså det meste riktig bra i denne viktigste norske kvinneidretten. Det skuffende er bare at det kunne vært så mye bedre dersom en samlet norsk fotballfamilie virkelig hadde jobbet for å holde A-landslaget i verdenstoppen.
  Sæther mener Mats Møller Dæhli hadde helt rett da han før EM tok et oppgjør med det han oppfattet som negative holdninger til kvinnefotball blant mange.
  – Jeg vokste opp og spilte med jenter som nå er blitt Europas beste. Jeg vet nøyaktig hvor hardt de har jobbet, og det er hardere enn de fleste uansett kjønn, skrev Møller Dæhli på sin Instagram-konto.

Må være ærlig for å henge med

– Det er denne langvarige nedsnakkingen og neglisjeringen innad i det norske fotballmiljøet som mer og mer ligner en total fiasko, kommenterer Esten O. Sæther i Dagbladet.
  – For nå går det så fort framover i internasjonal kvinnefotball at den en gang dominerende pionernasjonen Norge må være mye ærligere for å kunne henge med.
  Dagblad-kommentatoren synes ikke det rimer at Norge - som ble sportens første europamestere i 1987, vant VM i 1995 og fulgte opp med OL-sølv i 1996 og OL-gull i 2 000, fortsatt ikke fullt ut har inkludert jentene i sin lokale fotballkultur.
  – Rett fra et fiasko-EM der det igjen gjennomgående sviktet i pasningskvaliteten, er det nærliggende å utfordre norsk fotball til å fremme en treningskultur der best mulig egen ballkontroll er det sentrale. Uten de individuelle ferdighetene til å beholde ballen, vil vi alltid bli jagende etter utviklingen, skriver Sæther.

Skremmende pasningskvalitet

Tidligere landslagsprofil og nå TV2-ekspertkommentator Solveig Gulbrandssen peker på noe av det samme.
  – Det er en skrekk å se yngre lag i jentefotballen i Norge, hvor lite fokus det er på pasningskvalitet. Du ser treninger hvor pasningsøvelsene er oppvarming, men hvor de står og skravler og prater. De er ikke opptatt av kvalitet og detaljer, men det er jo hele greia. Pasninger er jo noe av det viktigste vi har i fotballen, sier Gulbrandsen til Aftenposten.

Må evaluere alt

– Et svært skuffende mesterskap hvor vi hadde forventet mye mer. Vi har vært under pari hele veien, oppsummerte toppfotballsjef Nils Johan Semb til VG TV etter tapet mot Danmark mandag kveld.
  – Vi kom til EM med en svært tydelig plan, men lyktes ikke med å gjennomføre den. Vi må se på kollektivet og hvordan vi kan gjøre det bedre, da vil også enkeltspillere bli bedre, svarte Semb på spørsmålet om den skuffende norske EM-innsatsen, også fra stjernespillere Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen.
  Toppfotballsjefen understreker at Martin Sjögrens prosjekt med det norske kvinnelandslaget er langsiktig, der VM om to år er det store målet i en periode med generasjonsskifte og mange nye spillere inn på landslaget.
  – Det er en tung periode for norsk fotball, både når det gjelder A-landslagene for både kvinner og menn. Vi må evaluere alt og erkjenne at det er en stor jobb som skal gjøres i norsk fotball fremover.

  • Norge møter Nederland, Irland, Slovakia og Nord-Irland i kvalifiseringen til VM i Frankrike 2019. Kvalifiseringen starter 11. september i år og avsluttes 4. september 2018. De sju gruppevinnerne går direkte til VM-sluttspillet, mens de fire beste gruppetoerne spiller play off mot hverandre om de to siste plassene.

Kommentarer (0)

There are no comments posted here yet
-- annonse --