-- annonse --
Trenerutvikling
STRUKTUR,FORMASJON, SPILLESTIL: FOTO: Reidar Schjei
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Som en oppfølger av tidligere artikkelen om Antonio Conte som omhandlet viktigheten å ha en klar og tydelig filosofi rundt den strukturelle delen av spillet, vil jeg denne gangen tilpasse dette med fokus på barne- og ungdomstrenere, hvor dette er like så viktig.

Ikke undervurder ungene

Mange har den oppfatning at det er litt farlig å snakke for tidlig til ungene, det de ofte nevner som «taktikk».
Utfra erfaring svarer jeg alltid at dette er det minst farlig av alt i barnefotballen, men du må være klar på hensikten og hva man vil oppnå. Jeg har en regel, ikke undervurder ungene det er utrolig hva de skjønner, de lærer deg kjapt hvordan du skal bruke mobiltelefonen din for å hente ned app. til treningsøkta.no. For de minste som spiller 5`er skjønner de fort at de bør ha en grunnformasjon, og de lærer fort.
De fleste klubber har i sin sportslig plan et klart bilde hvordan de ønsker å spille, utfra den velger man formasjon, slik ar den passer inn i spillestilen. Det er her man etterhvert kommer inn på de ulike roller, som man ønsker å utvikle.

Bør få fokus på Grasrottrener kurset

Hvordan velge struktur og formasjoner blir sikkert tatt og satt i fokus på det nye Grasrottrenerkurset med påfølgende e-læringsmodul.
  Tema er ikke er så mye omtalt her på fotballtreneren.no derfor vil jeg gi dere tilgang til det som NFF tidligere har gitt ut rundt dette samt noen innspill fra en blogg Fotballdykket.no

Hvordan ta med seg spillets idé i treninga og kampen?

Dette er overskriften til en helhetlig omfattende artikkel av NFF på fotball.no som vil gi svar på dette spørsmålet. NFF artikkelen som er laget av Gard Holme, Igor Aase og Øyvind Larsen, har følgende innledning:
  «Alle kjenner igjen fortvilelsen over «klyngespill» og et spill med total fravær av pasninger og samhandling i barnefotballen. Ta det med ro, for dette er helt naturlig. De aller fleste seks- og sjuåringer er ikke modne for «pasningen». Men det kommer. Likevel kommer kampen ofte som «julekvelden på kjerringa», både for spillere og trenere. Ikke har vi satt spillerne inn i regelverket, og i kampen ser vi heller ikke igjen det vi har øvd på under trening.

«Med spillets idé i spill- og kampdimensjonen» skal være et virkemiddel som skal hjelpe oss trenere, laget og spillerne til å øve opp forståelsen og dyktigheten i spillets idé og hensikt – å score mål i angrep og hindre mål i forsvar»

Forslag til struktur og formasjon i 5èr fotballen og 7èr fotballen.

Her kan du trykke deg inn på bildet og hente ut artikkelen som er laget av Gard Holme, Igor Aase og Øyvind Larsen NFF

 7er

Spillestil - Struktur – formasjon

For trenere i de høyeste klassene i barne- ungdomsfotballen(også i breddefotballen) øver man inn struktur og formasjon og da kommer spørsmålet straks opp, hva med spillestil. De fleste klubber har i sine skoleringsplaner et utstrakt ønske på hvordan klubben skal fremstå i sin spillestil.
På fotballdykket.no av Jonas Munkvold finner vi en artikkel som omhandler spillestil og spill teori og som innledes med følgende:

«En ikke uvanlig misforståelse er at spillestil er noe som kun påvirker kampen. At man trener som vanlig hele uka, så tegner noen sirkler og piler på tavla, og vipps så har man en spillestil. Hadde det vært sannheten hadde ikke spillestil vært en stor sak. Mange tror det kun er de på det aller øverste nivået som trenger å ha en slags ide om hvordan laget deres skal fremstå, det er også feil. Alt du coacher, instruerer eller tilrettelegger for på trening gir resultater i hvordan dere spiller når det gjelder»

 

Trykk bildet og les artikkel av Jonas Munkvold Fotballdykket.no

9 formasjon

 

Lykke til på trenerutviklingsveien.

Trykk denne linken: Etter at 9èr fotballen har kommet inn fra 13 år før overgangen til 11èr fotballen tar vi med en artikkel «formasjoner i 9èr fotballen skrevet av Jonas Munkvold i bloggen Fotballdykket.no.

 

-- annonse --