-- annonse --
Spillerutvikling
VERDENS BESTE: Ada Hegerberg med det synlige beviset på at hun er kåret til verdens beste kvinnelige fotballspiller. Foto: NTB scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

 «Jeg har en drøm, jeg skal bli verdensmester.»
• Dette sa vår største alpinist Kjetil André Aamodt bare 14 år gammel (1985), og han ble VM-vinner fem ganger og tok fire OL-gull.
• Dette sa dagens alpinstjerne Henrik Kristoffersen bare 12 år gammel, og han ble verdensmester da han var 23 år.
• Dette drømte vår aller største friidrettstsjerne, Karsten Warholm om. Han har blitt det, og gjenskapt prestasjonen to ganger innen han har blitt 23 år gammel.
• Dette var drømmen til Ada Hegerberg også da hun var barn, og hun ble kåret til Europas beste kvinnelige fotballspiller i 2016, bare 21 år gammel. Som første kvinne noen gang mottok hun den prestisjefylte Balloon D´or (gullballen) for 2018.

Dette er vel også drømmen til våre unge fremadstormende fotballspillere Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard. Det er vel en fjern drøm å bli verdensmester med det norske landslaget, men individuelt er det selvfølgelig fullt mulig, det viser Ada Hegerberg.
Fellesbegrep for alle de som her nevnt er at de kommer inn under begrepet   «vinnerskaller», et begrep som Bjørge Stensbøl innførte i Olympiatoppen i sin tid, og som senere er blitt tatt i bruk i en rekke bøker og artikler.

Hva skal til for å bli en «vinnerskalle»

Ettter som vi nevnte den unge alpinisten Henrik Kristofferesen innledningsvis tar vi med et sitat fra Henrik i Aftenposten som sier litt om hvilken mentalitet som ligger inne i en slik «vinnerskalle»:
  «Skal du bli god i en verdensidrett, kan du ikke leke til du er 18 år»

Henrik Kristoffersen har satset knallhardt siden 12-årsalderen med en far han kaller «streng» som trener, dette kommer frem i et intervju med Aftenposten.
–Drømmen er gjerne der før du virkelig setter i gang. Jeg sa vel allerede som 8-åring at jeg ville bli best i verden. Jeg mente det da, og jeg mener det fortsatt. Når du virkelig begynner å trene i seks-syv årsalderen, begrenser jo skolegangen hvor mye du kan trene. Derfor startet jeg med å trene to økter hver dag i skoleferiene. Da fikk jeg to økter daglig i to en halv måned fra jeg var en 10–11 år gammel.
— I Norge er det veldig viktig at barne- og ungdomsidrett skal være lek, at det skal være likhet og at konkurranseaspektet tones ned. Tror du noen hjemme ville reagert på hvordan du og din far har drevet det opp gjennom tiden?
 — Garantert. Det tror jeg absolutt. Men det bryr jeg meg absolutt ingenting om. Skal du bli god i en verdensidrett, så kan du ikke leke frem til du er 18 år gammel. Det funker ikke. Sånn er det bare, sier Kristoffersen til Aftenposten.

Alt å lære av «vinnerskaller»

Professor i idrettspsykologi, Marte Pensgaard,sammen med Bjørge Stensbøl, psykolog Arne Jørstad og Hans Kristian Riise Riise ga ut boken Norske Vinnerskaller, veien til mental styrke og gode prestasjoner i 2014.
I boka forteller 30 av våre fremste toppidrettsutøvere om hvordan de har øvd opp mentale ferdigheter for å lykkes. De forteller om oppvekst, relasjoner og miljøer som har vært viktige for deres utvikling, og de deler tanker om selvtillit, motivasjon, stressmestring og god prestasjonskultur. De forteller hva som får dem til å reise seg etter et nederlag og om hva som gjør dem til vinnerskaller: utøvere som vipper marginene i sin retning gang på gang, fordi de er sterke mentalt og best når det gjelder.
I bokomtalen fremkomer følgende:
«Vi har alle mye å lære av vinnerskallene, både for å prestere bedre selv og for å skape en prestasjonskultur der andre kan blomstre. Det finnes ikke snarveier, men fra Norske vinnerskaller får vi vite hva som skal til for å bli en det og hvordan vi kan trene mentalt for å nå våre egne mål.
 De forteller om oppvekst, relasjoner og miljøer som har vært viktige for deres utvikling, og de deler tanker om selvtillit, motivasjon, stressmestring og god prestasjonskultur. De forteller hva som får dem til å reise seg etter et nederlag og om hva som gjør dem til vinnerskaller: utøvere som vipper marginene i sin retning gang på gang, fordi de er sterke mentalt og best når det gjelder.
Vinnerskaller tør å stille seg selv de ubehagelige spørsmålene, og de tør å teste grensene sine. De ser ikke begrensninger, men har en sterk tro på å få til det umulige. De er ydmyke i medgang, og de er opptatt av kontinuerlig forbedring. Felles for mange av dem, er at de føler de er en del av noe større enn seg selv, og at de ser viktigheten av å være en del av en prestasjonskultur.»

Vi tar med et sitat av vår golfdronning  Suzann «Tutta» Pettersen  fra samme bok:
– En vinnerskalle må føle trygghet, og ha oppnådd en svært høy grad av bevisstgjøring om hva som skal til, hva som kreves, for å nå toppen. Hun må ha respekt for det hun driver med, virkelig føle kjærligheten til idretten sin, virkelig elske å gjøre det hun må gjøre hver eneste dag, 365 dager i året, for å bli best. Hun må tåle å skyve alle andre behov til side, tåle smerte. Hun må ha sterk disiplin og en vanvittig arbeidsmoral, sier Tutta i boken.

Boka Vinnerskaller okVINNERSKALLER: Petter Northug er selvsagt en av «vinnerskallene» som omtales i denne boken.

Den ene stjernen er dobbelt så god som den andre

Hva er er et bedre bilde på «vinnerskaller» når det gjelder fotball enn de som mange ganger er kåret til verdens beste fotballspillere, nemlig Lionel Messi (6 ganger) og Cristiana Ronaldo (5 ganger). Begge to har sine «spissferdigheter» og det er en evig diskusjon om hvem av dem er den beste. Men så langt leder Messi med sine 6 gullballer.
Nå er det selvsagt forsket på hvem av dem som er best.. Ved hjelp av en «superdatamaskin» har belgiske forskere visstnok funnet svaret og det er blant annet gjengitt av engelske The Mirror,

De har analysert spillernes kamper i sin helhet. Alt Messi og Ronaldo har gjort på banen, både offensivt og defensivt, er blitt tatt med i vurderingen. I tillegg til målpoeng har modellen tatt høyde for antall handlingsvalg, skudd, pasninger, driblinger og taklinger. Handlingene er vurdert i forskjellige verdier og fått navnet «Valuing Actions by Estimating Probabilities» (VAEP).
Messi blir rangert etter en VAEP-verdi på 1,21 per kamp, noe som er nesten dobbelt så mye som Ronaldos 0,61. Forskerne har kun sammenlignet konkurrentene opp mot hverandre.

Så får det være opp til hver enkelt om man skal stole på resultatene, eller ikke.

Messi gullballen OKGULLBALLEN: Messi er «Kongen på haugen» nå har han kysset gullballen seks ganger. Foto: Skjemdumpbilde fra YouTube: Magical Messi.

Analyserer hvor ballen treffer

I fjor slo et engelsk TV-team seg sammen med idrettsforskere for å finne ut hva som gjør at Cristiano Ronaldo, som regnes som verdens nest beste fotballspiller, er så god.
Prosjektet fikk navnet «Ronaldo Tested to the Limit», og med svært avansert teknologi festet til kroppen, ble han satt på en rekke prøver. Han ble testet i spenst, hurtighet, skuddstyrke, nærteknikk og beregning av ballbane. Kroppen hans ble analysert av en såkalt body scanner.
Forskerne fant blant annet ut at Ronaldo kan tolke hvor ballen havner etter et innlegg bare ved å titte på mannen som sparker ballen innover. Med denne egenskapen kan Ronaldo treffe ballen og score nærmest i blinde.

Her kan man se en overraskende  side av en «Vinnerskalle», Ronaldo,  en litt annen ferdighet som er likeså viktig som  fotballferdigheten:
• YouTube TeoCRi HDThe Cristiano Ronaldo That The World Forgets | • Emotional

-- annonse --