Spillerutvikling

Manchester Uniteds akademi var ett av flere spennende miljøer som deltakerne ved Den Nordiske Fotballtrenerkonferansen i Göteborg i januar ble bedre kjent med.

Kjetil Rekdal er gang i jobben som spiller- og trenerutvikler, og har klare tanker om hva han vil utrette. Han vil skape vinnertyper på Hamar.

Når vi ser verdens beste fotballspillere i aksjon på TV kommer det frem supperlativer som, de har så god balanse og rytme i fotballbevegelsene. De har en fantastisk orienteringsevne, en eminent ballkontroll, god touch/soft i ballmottaket og en utrolig høy pasningsferdighet.

Har du lyst til å score felre mål? Og hvordan trene på det? Det er temaet NFFs Øyvind Larsen tar opp i denne artikkelen.

Fagansvarlig i Norges Fotballforbund Håkon Grøtland har utarbeidet rollebeskrivelser og øvelsesforlag for midtstoppere og spisser. Målsettingen er å veilede og motivere spillere og klubber til å drive mer rollespesifikk trening, samt ha mer fokus på kampavgjørende situasjoner.

En særs subjektiv analyse av norsk fotballs forsvarsspill 2017 gir to funn – ikke overraskende. Litt indignert seg jeg at dårlig forsvarsspill ved veggspill og ballwatching går igjen og igjen og igjen og igjen som årsak til innslupne mål.

Elverum forbereder seg på comeback i OBOS-ligaen. På veien matcher de unge, lovende gutter fra egen ungdomsavdeling – spillere som kommer opp og fram med lynets fart som en konsekvens av målrettet og langsiktig utviklingsarbeid.

I dette innlegget kommer Torgeir Hoås med noen refleksjoner rundt spillerutvikling i velferdssamfunnet.

Jeg har jo skrevet mye om fotball opp gjennom årene, både i bokform og en masse i artikkelform som en del av mitt utviklingsarbeid i NFF. Som pensjonist blir man naturlig nok litt mer tilbakeholden med å holde seg frampå og mene om dette og hint – selv om lysten pirres litt av og til.

Individuelle, relasjonelle og strukturelle ferdigheter er avgjørende for å vinne fotballkamper, skriver NFFs Øyvind Larsen i denne artikkelen. – Vi trenger en forsvarsdugnad der hele fotball-Norge deltar.

La meg først presisere at artikkelen er rettet mot trenere som jobber med ungdom som ønsker å bli best mulig. Generelt tror jeg at norske ungdommer trener både for mye og for lite. Denne selvmotsigelsen blir forståelig etter hvert. Jeg vil i artikkelen komme inn på både treningsmengde og treningsinnhold.