Spillerutvikling

Høstsesongen er over og de siste helgene har unge lovende fotballspillere reist landet rundt for å spille turneringer.

Dette var kallenavnet til gamle Jugoslavia internasjonalt. Et lekent landslag med så gode individuelle ferdigheter at de kunne rundspille de fleste. Så kom krigen i 1991.

Esten O Sæther skisserer rekrutteringsveien til U-landslagsgutta som var feiende gode her om dagen. Han viser også til gode prestasjoner - over tid - hos de yngre aldersbestemte landslag.

Debatten rundt når man skal starte spesialisering har florert i mange år, og nå tar en ung spiller med stor grad av suksess  ordet i denne debatten. Det kan det være lurt å høre på.

Med lanseringen av Godset-Akademiet vil Strømsgodset Toppfotball bidra til økt aktivitet ute i lokale klubber.

Fotballtreneren.no har med tillatelse av bloggen fotballdykket.no ved Jonas Munkvold fått lov å gjengi en artikkel rundt temaet «posisjon spill», hva som ligger bak og hvordan kan man øve på dette.

Volda fotball har gode erfaringer med å bruke videoanalyse på alle lag fra 14 år og opp til A-laget. Nå er de inne i sin andre sesong med VideObserver.

Stabæk-trener Toni Ordinas tror han allerede i løpet av to år kan mønstre et Stabæk-lag i Eliteserien med bare egenutviklede spillere.

En ny internasjonal uke er over: Norge ble ydmyket av Tyskland. Island leverte igjen, med seier over Ukraina. Morten Kampevold er en i rekken av vitebegjærlige norske fotballtrenere som har besøkt sagaøya for å lære. Her er hans betraktninger.

Debatten om hvordan utvikle morgendagens toppspillere engasjerer. Nær sagt alle involvert i fotball, uavhengig av nivå og rolle, har en mening om hvor skoen trykker og hvordan utvikle bedre spillere. I denne artikkelen vil jeg forsøke å forenkle debatten noe, slik at spesielt grasrottreneren og klubbledere skal kunne legge til rette for trening som både er inspirerende og utviklende.

Journalist Rune Steen Hansen i HA-sporten fulgte det åpne nordiske mesterskapet i fotball for G16 på Island i starten på august og kom tett på spiren til internasjonal fotball – jakten på talentene.