Keepertrening

Læretiden er over! Keepere som våger vil prege fremtiden. Vi nærmer oss et keeperspill basert på dristighet! Dagens standard, eller fortidens standard med en keeper og ti utespillere, er i ferd med å bli utdatert.

Kolbotn jenter 8 fikk prøve seg på den nye TINE keeperløypa som barn og ungdom over hele landet skal prøve seg på i sommer.

Som avdanket fotballspiller og med stor interesse for å være trener har jeg flere ganger reflektert over; Kvorfor kom jeg så langt som keeper? Interessen for å stå i mål kom fordi vi ikke hadde keeper og litt fordi jeg skulle vise for guttene i klassen, og sikkert meg selv, at jeg kunne være tøff!

Kunsten å stå stille. Er undervurdert. I fotball.

Er keeperen lagets viktigste spiller? – Ja, mener Øvrevoll Hosle og har tatt konsekvensen av det.

Årets Cupfinaleseminaret hadde nok en gang satt keeperollen i fokus og det var svært mange trenere som deltok på den teoretiske delen på Ullevaal, samt hadde funnet veien til praksisøkta i Manglerudhallen.

Med en egen skoleringsplan for keepere vil NFF gi trenere, foreldre og keepere kunnskap, informasjon, tips, øvelser og treninger på alle nivå.

Norges Fotballforbund vil i 2019 kjøre sitt første ordinære UEFA Keepertrener B-lisenskurs, etter piloten som ble gjennomført i 2018. Søknadsfrist er 15. februar.

Hender eller føtter? Et interessant spørsmål. Hva trenger laget? Ja takk, begge deler vil de fleste trenere svare. Selvfølgelig, og fantastisk i klubber det skjer, men kanskje kun en drøm og ønskesituasjon for de fleste trenere.

Vi gjentar her keeperøvelsen fra Fotballtreneren nr. 4/2018, ettersom den ved en trykkfeil ble kreditert keepertrener Jonas Ueland Kolstad i Bodø/Glimt, mens opphavsmannen rettmessig skal være Starts keepertrener Frode Birkeland.

Serie- og cupspillet er i full gang på alle nivå i norsk fotball, og da finner jeg det betimelig å se på tilstanden i norsk fotball – og særlig med ulike blikk på keepersituasjonen. Her er mine betraktninger omkring forskjellige temaer innen keeperutviklingen. Det store spørsmålet er jo – slik overskriften peker på – om det er framgang eller stillstand.