-- annonse --
Fagartikler
Iver Fossum har utviklet sin fotballhurtighet til internasjonalt nivå og flere vil følge etter, blant annet Tarik Elyounoussi. Foto: DIGITALSPORT
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Alle som er glad i fotball, også den jevne supporter og TV-titter, har observert det samme. Internasjonal fotball har en høyintensitet og hurtighet som vi skulle ønske å se mye mere av i norsk fotball. Resultatet har vi ubønnhørlig fått de siste årene når vi prøver å nærme oss det «gode selskap» i de store Europeiske turneringer som Champions League og Europaligaen.

Et lite tilbakeblikk?

Som sagt: All forskning, rapporter og studier har vist at det maksimale 02-opptaket hos fotballspillere nærmest har stått i ro de siste 25 årene både i norsk og internasjonal fotball. Men i snitt  løper spillere lenger nå enn  for 25 år siden.
Klare indikasjoner bekrefter at høyhastighetsløp i kampen har økt dramatisk i samme tidsrom.
Antall høyintensitetsløp med hastigheter over 18-19 km/t, har økt med 140 prosent fra 2002. 
Da har vi vel prioritert høyhastighetsløp i våre treninger i løpet av de siste 15 årene da?

Alt for dårlig trent, vi mangler utholdenhet

Dette har vært gjennomgangstonen helt fra starten av 2000-tallet, det er bare å google så finner man et utall artikler om dette i norske media.
  Kritikken startet allerede på siste del av den gode Drillo-epoken, landslagsspillerne var for dårlig trent, spesielt proffene som var i England. Det ble hevdet at de trengte bedre kondisjon, selv med opptil tre kamper i uka pluss treninger?
  – Vi må ha mer utholdenhetstrening og helst burde man ha oksygenopptak som Bjørn Dæhle,i med maks 02-opptak på rundt 90. Ingen spiller burde ligge under 70, under 60 er mosjonistnivået sa, assistenttrener Bjørn Hansen til VG i 2002.
 
Det ble også en trend at når eliteserietrenere tok over et nytt lag så gikk man ut og klaget over laget var for dårlig trent av forgjengere. Flere spillere har også uttalt seg i samme retning, og hele tiden gikk det på at utholdenhet og mengde av trening burde økes kraftig. Det skjer fortsatt i dag.
  Hurtigheten i spillet ble sjeldent nevnt.
   Et godt eksempel på om dette var riktig prioritering var vel når verdens beste skiløper med høyeste 02-opptak på den tiden, totalsprakk etter svært kort tid på trening med Rosenborg. Det er vel ikke helt de samme bevegelser for en skiløper som en fotballspiller?

Advarsel fra Olympiatoppen kom allerede i 2008

– Hurtighet blir viktigere i fotballen. Dette ble fremsatt av Espen Tønnessen, Leif Ove Alnes og Sigmund B. Aasen i Olympiatoppen til abcnyheter.no i 2008 og sendte en klar melding til norsk fotball:
  «Kravene til hurtighet i fotball er økende, og tiden hvor fotballspillere kunne kompensere for DÅRLIG hurtighet med god teknikk, plasseringsevne og spilleforståelse nærmer seg trolig slutten.»
 «God løpshurtighet kombinert med ekstreme tekniske ferdigheter er unikt, og karakteristisk for angrepsspillere på internasjonalt nivå.»
   Videre sa de tre:
   «Spil analyser (før 2008) viser at fotballspillerne gjennomfører 60-90 aksellerasjoner (2-4 sekunder) i løpet av en kamp. Mange raske sprintløp med relativt korte pauser viser at det stilles store krav til spillernes utholdende løpshurtighet. Spillerne må trenes opp til å kunne gjennomføre mange akselerasjoner med korte pauser uten reduksjon i løpsfart»
Les hele atikkelen på abcnyheter.no

Årets spiller 2010 i Norge på mosjonistnivå

AnthonyAnnanMOSJONIST: Anthony Annan ble årets spiller i eliterien i 2010, men hadde utholdenhet på mosjonistnivå. Foto: DIGITALSPORT

Enkelte fysiske trenere i klubber hvor kritikken haglet som mest på dårlig utholdenhet, har stått frem og vist til statistikk hvor høyt 02-opptak ikke var av avgjørende betydning for å være god fotballspiller.
  – Det som skiller de beste lagene fra de nest beste er at de har høy hastighet i bevegelsene, og der scorer Annan kjempehøyt, sa Rosenborgs fysiske trener Geir Håvard Hjelde til Dagbladet 2010.
  Anthony Annan ble dette året kåret til «Årets spiller i Norge» og hadde et maks 02-opptak som lå på «mosjonistnivå, det vil si under 60», det samme «mosjonistnivået» hadde også Steffen Iversen, som var blant de beste spissene dette året.
  Hjelde fikk også støtte av tidligere RBK-spiller Gøran Sørloth, som ikke var enig at laget var dårligere trent i 2010 sammenlignet med tidligere årganger.
Les hele artikkelen på dagbladet.no

Oppdatering: 
Sigmund Apold-Asen Norsk Toppfotballsenter og Svei Arne Pettersen ved Universitetet i Tromså som er ekspert på dette området sa følgende i 2014

- 3. divisjonsspillere løper cirka det samme som eliteseriespillere i Norge (10-13,5 km/t), avhengig av person og posisjon. Forskjellen ligger i høyintensive løp og der øker antallet meter med høyere divisjon og bedre ligaer. Totaldistanse er derfor ganske uinteressant,  sier Pettersen blant annet

- Hva en spiller har i oksygenopptak er ikke så interessant. Det handler mer om eksplosivitet, høyhastighetsløp og at en spiller kan utføre oppgaver i fart. Du må kunne gjøre gode valg mens du løper. Fysikk er ikke viktig isolert sett. I Nederland, for eksempel, er de ikke opptatt av det.   Svein Arne Pettersen og Sigmund Apold-Asen til Nettavisen.

Burde varselbjellene ha ringt for lenge siden?

– Vi gikk oss litt bort etter mye suksess. Vi glemte å følge med internasjonal fotball som har gått ekstremt fort. På spillermøtet i dag viste vi utviklingen i Premier League de siste seks-sju åra. Det er 80 prosent økning i høyhastighetsløp. dette sa Per-Mathias Høgmo til Dagbladet i 2015.
Les saken i Dagbladet

–  Vi har en kulturbakgrunn der vi som nasjon har vært flink i utholdenhetsidretter. Men fotball er en eksplosiv idrett, og i dag har vi en utfordring med fokus på mengdetrening versus kvalitet. Vi står i fare for å ende opp med spillere som orker mye og som er vant til å trene, men som mangler de siste prosentene i eksplosivitet og smidighet. Noen er kommet langt, andre ikke så langt. Teamet må forsterkes i den formelle trenerutdanningen, sa Dan Eggen til VG i 2015 i forbindelse med en artikkel med tittel «inkompetente trenere»

Hadde man allerede glemt hva legende Nils Arne Eggen alltid sa (fritt oversatt og sitert):
  – Spesifikk utholdenhet er noe de driver med på ski og i friidrett det sjø.
   Han mente at hadde man høy nok intensitet i kamplik trening ville man få tilstrekkelig med «fotballhurtighet/utholdenhet» til å hevde seg både nasjonalt og internasjonalt.
  – Og det klarte vi faktisk i mange år vi da, asså, det heite spesifisitetsprinsippet det da sjø.

Positiv utvikling i norsk fotball

Heldigvis har eliteserieklubbene fått faglige dyktige fysiske trenere etter hvert, som kjenner helheten i spillet og som har prioritert «fotballhurtighet».

  Jeg vil berømme fysiske trenere i toppklubber som jeg kjenner litt til, som Christian Torbjørnsen, Geir Håvard Hjelde i Rosenborg, Bjørn Vidar Stenersen FC København, samt Jørgen Ingebrigtsen i (eks) Strømsgodset.    De står alle frem med en klar filosofi som helt sikkert vil føre norsk fotball frem til en mer «hurtig fotball».
  Og de har vært med å utvikle gode spillere til internasjonalt nivå.
  • Ref. Jørgen Ingebrigtsen sin artikkel i fotballtreneren.no
  – Kamplike treninger med høy intensitet står sentralt i Strømsgodset. Lite stopp i spillet, og lite coaching med stopp, hevdet Ingebrigtsen blant annet.

Norske landslagsspillere viser vei

Studier/forskning pr idag viser følgende utvikling når det gjelder høyintensitetsløp i forhold til total løpsdistanse under en kamp:
Total tilbakelagt distanse: 10-12 km, av disse er ca. 20-25 % nedlagt med høy intensitet (over 14,4 km/t), ca. 6-10 % av distansen blir nedlagt med veldig høy intensitet (over 19,8 km/t), og ca. 1-3 % med sprinthastighet (over 25,1 km/t). 

Følgende stod å lese på nettavisen.no da Jo-Inge Berget knuste de andre spillerne i Malmö FF.
  «Nylig fikk klubben statistikken fra den forrige Sjakhtar-kampen. Den viste at Berget har nesten en tredel mer enn snittet til Malmö-spillerne når det gjelder såkalte høyhastighetsløp»
  – Han var oppe i over fire kilometer av den type aksjoner. Det er imponerende og også et bevis på hvordan fotballen utvikler seg, uttalte Malmötrener Åge Hareide til NTB.
  • Les mer om Bergets knusing av de andre Malmöspillerne, på nettavisen.no

Den neste spilleren som har utmerket seg internasjonalt er Iver Fossum, som spiller for Hannover i den tyske Bundesliga.
   «Ingen løper mer enn Iver Fossum (19) i Bundesligaen.
  Det er ingen tvil: Den norske landslagsspilleren er helt i ypperste verdensklasse når det gjelder kondisjon og løpsstyrke», ifølge nettavisen.no.
  «Den langhårede midtbanespilleren noterte seg for sensasjonelle 14,1 kilometer i 24. serierunde mot Wolfsburg, mer enn noen andre i den tyske toppdivisjonen i 2015 sesongen»
  I tillegg topper han lista over spillere med flest høyintensitetsløp i løpet av en kamp.
  I runde 33 hadde Fossum nest flest sprint-løp i hele Bundesligaen. 19-åringen noterte seg for 40 sprinter i løpe av kampen, bare slått av landsmann Tarik Elyounoussi med 44, enda en norsk spiller i utvikling, flere vil følge etter.

Dette gledet på den tidens landslagstrener Per-Mathias Høgmo mye, men han fremhevet følgende til nettavisen.no:
  – Det blir for enkelt å kun se på lengde.
  – Løpsstyrke i kraft av gjentatte høyhastighetsløp er det viktigste. Antall kilometer er også ok, hvis du dekker rom, men først og fremst ser vi på høyhastighetsløp. Uansett er det veldig positivt at Iver viser dette i sin første sesong, sa Høgmo til Nettavisen.no.
Les mer på nettavisen.no

Hvordan skal vi få dette inn i trenerutdanning og ikke minst ut i praksis på treningsfeltet?

Vi slår fast gjennom de gitte eksempler at vi er på riktig vei til å få en mer «hurtig fotball», med flere høyintensitetsløp i hver eneste kamp i norsk fotball. Flere og flere landslagsspillere står nå frem på et internasjonalt nivå når det gjelder «høyhastighetsløp»
  Den nye generasjonen som nå er inne i «landslagsskolen», viser helt klart at de er på høyde med sine jevnaldrende internasjonalt..
Om fremgangen fortsetter for Eliteteserieklubber vil vi få svar på når vi kommer i gang med kvalifisering til Champions League til høsten

Hvordan vi skal få dette inn tidlig i barne-  og ungdomsfotballen får vi komme tilbake til senere på fotballtreneren.no.
Men det er lov å komme i gang og prioritere «fotballhurtighet» allerede nå.
Ref tidligere art: Sjef over ballen:
Ref tidligere art: Koordinasjonstrening for barn- og ungdom i fotball

Lykke til med god utvikling av «fotballhurtighet»  på feltet og i kamp

Kommentarer (0)

There are no comments posted here yet
-- annonse --